Steunmaatregelen lokale economie

Zowel in 2020 als in 2021 werden er verschillende maatregelen ingevoerd om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Lessen werden opgeschort, activiteiten afgelast en tal van handelszaken en bedrijven sloten noodgedwongen de deuren waardoor heel wat personen terugvielen op tijdelijke werkloosheid. Hoewel maatregelen ook worden bijgestuurd waar nodig, is de financiële impact ervan groot.

Om de inwoners van Hamont-Achel te ondersteunen, werkten alle politieke partijen binnen de stad samen een plan uit. Dit werd goedgekeurd op de gemeenteraad van mei 2020. In totaal trok het stadsbestuur maar liefst € 350.000 uit ter ondersteuning van inwoners en handelaars. Dit bedrag werd verdeeld over drie deelprojecten: steun voor inwoners voor € 210.000 in de vorm van HApplausjes, steun aan ondernemers voor € 90.000 in de vorm van een premie en mondmaskers voor inwoners voor € 50.000. 

Bovendien steunde het stadsbestuur uitbaters van voornamelijk horeca met een restaurantfunctie met een bijkomende coronapremie van maximum 1.000 euro euro per onderneming. In totaal voorzag het stadsbestuur 60.000 euro voor deze premie, die men in februari 2021 kon aanvragen.