Meldpunt discriminatie op de huurmarkt

Wonen is een grondrecht. Veel mensen ondervinden heel wat moeilijkheden bij het vinden van een geschikte woning op de huurmarkt. Eén van die moeilijkheden is discriminatie. Via een meldpunt wil de stad de drempel verlagen voor kwetsbare huurders om discriminatie op de huisvestingsmarkt te melden en om hun rechten te kennen en te verdedigen.

Het doel is om een geschikte oplossing te vinden voor individuele meldingen en om discriminatie op de private huurmarkt beter in kaart te brengen om structurele maatregelen te kunnen nemen. Word je gediscrimineerd op de private huurmarkt? Dan kan je terecht bij VMRI, het Vlaams Mensenrechteninstituut. 


Hoe meld ik discriminatie?

Dit doe je via het meldingsformulier op www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/. Heb je hierbij hulp nodig? Maak dan een afspraak bij een van de fysieke meldpunten in Hamont-Achel:

  • Stadhuis in Hamont – dienst Stadsontwikkeling via 011 51 05 20
  • OCMW in Achel – Sociale dienst (huisvesting) via 011 51 05 01

Neem voldoende bewijsmateriaal mee zodat je melding zo goed mogelijk onderzocht kan worden. Denk hierbij aan e-mailverkeer, sms’en, briefwisseling, screenshots en url’s bij online advertenties, getuigenverklaringen … Discriminatie melden kan niet anoniem. Unia garandeert wel de bescherming van je gegevens.

Meer info

• Onderaan deze pagina kan je de brochure van Agentschap Wonen Vlaanderen - discriminatie op de huurmarkt downloaden.

• Gedetailleerde info over het actieplan Vlaams antidiscriminatiebeleid op de private huurmarkt vind je op WonenVlaanderen.be.

• Alle info over de huurwetgeving vind je op Woninghuur.vlaanderen.

• Heb je juridische hulp nodig? Hiervoor kan je terecht bij de juridische dienst in het gemeenschapshuis.

Meer info

Omgeving

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 20
e-mail
stadsontwikkeling@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst Omgeving werkt op afspraak. Je boekt jouw afspraak eenvoudig in via het afsprakenbeheersysteem.

Een afspraak inboeken bij de dienst Milieu of Duurzaamheid kan enkel telefonisch via het nummer 011 51 05 20.

Op woensdagnamiddag is een vrij inloopmoment voorzien, een afspraak is dan niet nodig. OPGELET: op woensdag 26 juni is de dienst Omgeving uitzonderlijk gesloten vanaf 14.45 uur.