Leegstand van woningen en gebouwen

Langdurige leegstand van woningen en gebouwen moet voorkomen en bestreden worden om verkrotting en verwaarlozing tegen te gaan en om deze ruimten optimaal te benutten. De strijd tegen leegstand heeft pas effect als de opname van dergelijke gebouwen in een leegstandsregister leidt tot het innen van een belasting. Daarom doet de stad dit, net als reeds het merendeel van de Limburgse gemeentes.

Voor wie

De belasting voor een leegstaande woning of gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het moment dat deze gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het leegstandsregister. Zolang het gebouw of de woning niet uit het leegstandsregister geschrapt is, blijft de belasting verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt. De gerechtigde eigenaar van het gebouw kan beroep aantekenen tegen de opname in het leegstandsregister of bezwaar indienen tegen de belasting.

Kostprijs

Het tarief van de belasting bedraagt tussen de € 1.200 en €3.600 voor een leegstaande woning of gebouw en tussen de € 100 en € 300 voor een leegstaande kamer.

Regelgeving

Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2021

Datum van bekendmaking: 26 februari 2021

Uitzonderingen

In een aantal gevallen is de belastingplichtige vrijgesteld van belasting (bijvoorbeeld  bij verblijf in een zorgwoning of ouderenvoorziening, indien minder dan 2 jaar zakelijk gerechtigde…) of kan een vrijstelling verleend worden (bv. bij een grondige renovatie).

Meer info

Meer weten? Raadpleeg hiervoor hieronder het reglement.

Bezwaar indienen? Gebruik hiervoor een van onderstaande sjablonen.

Meer info

Omgeving

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 20
e-mail
stadsontwikkeling@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 9 tot 12 uur

De dienst Omgeving werkt op afspraak. Je boekt jouw afspraak eenvoudig in via het afsprakenbeheersysteem.

Een afspraak inboeken bij de dienst Milieu of Duurzaamheid kan enkel telefonisch via het nummer 011 51 05 20.

Op woensdagnamiddag is een vrij inloopmoment voorzien, een afspraak is dan niet nodig. OPGELET: op woensdag 26 juni is de dienst Omgeving uitzonderlijk gesloten vanaf 14.45 uur.