Melding van gebreken aan je huurwoning

Heb je klachten over de staat van de woning die je huurt? Dan is het belangrijk om dit te melden aan de eigenaar (eerst mondeling en daarna via een aangetekende brief). Weigert de eigenaar de nodige werken uit te voeren? Dan kan er een woningkwaliteitsonderzoek gebeuren.

Wat is een woningkwaliteitsonderzoek?

Een woningcontroleur komt langs en gaat na of je woning veilig en gezond is en voldoende comfort heeft, zoals de Vlaamse Codex Wonen voorschrijft. (Bv stabiliteit van het dak, goed werkend sanitair, verwarming, keuken, verluchtingsmogelijkheden, dubbele beglazing, dakisolatie, rookmelders, ...)

Meer uitleg over waar een woning aan moet voldoen vind je terug op de website van Wonen in Vlaanderen (Woningkwaliteitsnormen | Vlaanderen.be).

Wat moet ik doen?

Neem contact op met de gemeentelijke woningcontroleur via mail of telefonisch en er wordt samen bekeken of een woningkwaliteitsonderzoek aangewezen is.

Dit woningkwaliteitsonderzoek is gratis.

Na een woningkwaliteitsonderzoek kan het zijn dat er een administratieve procedure opgestart wordt bij Wonen in Vlaanderen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ongeschikt -of onbewoonbaarverklaring van je woning (en een mogelijke herhuisvesting). Meer uitleg over de procedure en de mogelijke gevolgen, vind je hier (Administratieve procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid | Vlaanderen.be).

Meer info

Woonloket (woonkwaliteit - woningcontroles - leegstand)

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
0479 604 705
e-mail
monique@wonennoordlimburg.be

Deze dienst werkt enkel op afspraak.