Help mee in de strijd tegen de Aziatische hoornaar

28 maart ’25 (vr)

De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit, bijenpopulatie en zelfs fruitteelt. Dit voorjaar wil de Imkersgilde Sint Ambrosius sneller ingrijpen door met zoveel mogelijk inwoners op zoek te gaan naar beginnersnesten. Daarom wordt de actie ‘Kijk in uw kot’ geherlanceerd, waarbij iedereen kan helpen deze nesten tijdig op te sporen. 

Wanneer de temperaturen enkele dagen na elkaar 13 graden bereiken, ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap. Ze gaan op zoek naar voedsel en een geschikte plek om een nest te bouwen. De eerste nesten zijn klein, ongeveer zo groot als een pingpongbal en bevinden zich vaak op beschutte plaatsen zoals onder dakranden of dakpannen, in carports, tuinhuizen of vogelhuisjes en in hagen, klimop of struiken. Soms zitten ze zelfs in brievenbussen of kinderspeelhuisjes.  

Een beginnersnest bevat aanvankelijk enkel de koningin en enkele larven, maar na zes weken komen de eerste werksters uit en groeit het nest uit tot de grootte van een volleybal. Tijdig opsporen is dus cruciaal! 

Hoe herken je een Aziatische hoornaar? 

De koningin van de Aziatische hoornaar is tussen de 3 en 3,5 cm groot. Je herkent haar aan: 

  • Een overwegend zwarte kleur 
  • Een oranje band op het achterlijf 
  • Een oranje kop 
  • Geel-zwarte poten 

Twijfel je of het een Aziatische hoornaar is of niet? De Europese hoornaar is iets groter dan zijn Aziatische soortgenoot en heeft een geel en roodbruin lichaam met rode poten. Zie je een Aziatische hoornaar rondvliegen? Dan is de kans groot dat er een nest in de buurt is! 

Wat kan jij doen? 

Om deze invasieve soort effectief te bestrijden, hebben we zoveel mogelijk speurders nodig. Daarom roept de Imkersgilde Sint Ambrosius inwoners op om de komende zes weken extra alert te zijn en mee te helpen. Spot je een nest? Maak een foto en meld het bij de Imkersgilde Sint Ambrosius via Hilde Ruelens (0477 17 54 60). Had je vorig jaar een nest? Je kunt gratis selectieve vallen aanvragen via hetzelfde nummer. 

Gerichte bestrijding in Hamont-Achel 

Naast deze meldingen verspreiden de imkers van Hamont-Achel op strategische locaties 200 selectieve vallen met lokmiddel om de koninginnen te vangen. Deze actie wordt financieel ondersteund door de stad Hamont-Achel en de gratis bijstand van de brandweer. Samen kunnen we de Aziatische hoornaar bestrijden en onze lokale natuur beschermen. Doe jij ook mee aan #KijkInUwKot? 

Nieuwsoverzicht