naar inhoud

Hamont-Achel herdenkt 75 jaar bevrijding

25 september ’19 (wo)

Van 20 tot en met 22 september 2019 vierde Hamont-Achel 75 jaar bevrijding van de stad op gepaste wijze. Op 22 september 1944 werd de stad bevrijd na de Tweede Wereldoorlog, mede dankzij operatie “Hurry On”. Op vrijdag 20 september vonden er tal van plechtigheden plaats op het plein aan het Grevenbroekmuseum, met opstelling van een levensecht kampement, acteurs en zelfs kanonnen in het park. Op 21 en 22 september opende het Grevenbroekmuseum haar deuren voor de officiële opening van de bijzondere tentoonstelling “Operatie Hurry On – 75 jaar bevrijding Noord-Limburg”.

Op vrijdagmiddag werd het weekend afgetrapt met een herdenkingsmis in de kerk van Kaulille. Daarna trok de delegatie nog te voet verder voor herdenkingen aan het kanaal van Sint-Huibrechts-Lille en het oude kerkhof van Neerpelt. In de namiddag volgde twee tussenstops aan het stadhuis van Hamont-Achel en Budel. Uiteindelijk hield de delegatie halt aan het Grevenbroekmuseum, ter gelegenheid van de officiële opening van de tentoonstelling “Operatie Hurry On – 75 jaar bevrijding Noord-Limburg”. De eerste avond werd feestelijk afgesloten met een receptie, met het Simonshuis als stille getuige.

Op de plechtigheden op 20 september waren heel wat nationale en internationale gasten aanwezig. Zo streken een aantal Britse regimenten (Lincolnshire Regiment, Suffolk Regiment,…) op deze bijzondere dag opnieuw neer in Hamont-Achel.  Aan het kanaal van Sint-Huibrechts-Lille gaf de 1st Belgian Field Artillery een aantal saluutschoten met een origineel Brits 25-ponder kanon uit de Tweede Wereldoorlog. Dit Belgisch regiment neemt deze taak al jaren trouw op zich en volgt hiervoor jaarlijks training in Groot-Brittannië. 

Zaterdag en zondag opende het museum haar deuren voor de officiële publieksopening van de tentoonstelling "Operatie Hurry On - 75 jaar bevrijding Noord-Limburg". Je kan deze tentoonstelling nog bezoeken tot 21 december 2019. Het Grevenbroekmuseum is elke dag geopend, ook in het weekend, en toegang is gratis!

Deze herdenking is een samenwerking tussen Stad Hamont-Achel, het Grevenbroekmuseum, de heemkundige kringen en erfgoedverenigingen van Achel, Bree, Bocholt, Cranendonck, Hamont, Lommel, Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille. Ter gelegenheid van de bevrijdingsherdenkingen brengt het Grevenbroekmuseum de brochure “Eindelijk vrij” uit van maar liefst 88 pagina’s. Deze brochure kost 7,50 euro en is te koop via de Geschied- en Heemkundige Kring De Goede Stede (Hamont), de Heemkundige Kring Achel en het Grevenbroekmuseum zelf.

Meer info over de tentoonstelling? Raadpleeg onze activiteitenkalender!

Nieuwsoverzicht