Een kleurrijke tuin of balkon met gratis veldbloemenzaad

10 april ’24 (wo)

Wil jij meer bloemetjes en bijtjes in je tuin? Met het oog op biodiversiteit in Hamont-Achel kan je vanaf 15 april, na de paasvakantie, een zakje veldbloemenzaad van 100 gram afhalen aan het UiTpunt/bibliotheek in Hamont of Achel. Ook dit jaar wordt er een klein zakje bloemenzaad voorzien voor inwoners zonder tuin. 

 "Naar jaarlijkse gewoonte wordt er door het stadsbestuur weer veldbloemenzaad verdeeld,” vertelt schepen van Milieu en Duurzaamheid Guy Joosten. “Door te kiezen voor veldbloemen, vermijd je het gebruik van pesticiden en heb je een hele zomer lang een prachtig kleurenpalet aan bloemen in je tuin. Met dit initiatief willen we onze inwoners stimuleren bijen en andere insecten te helpen om makkelijker voedsel vinden in de vorm van nectar die ze uit de veldbloemen halen. Bijen en insecten lijken soms vervelende beestjes, maar eigenlijk zijn ze onmisbaar in onze voedselketen. Daarom maken we onze tuinen en perkjes best zo bij-vriendelijk mogelijk, en dat kan al op een heel beperkte oppervlakte.”

Heb jij een braakliggend stukje of een verloren hoekje in je tuin? Kom dan zeker een zakje veldbloemenzaad afhalen. Het veldbloemenzaad – een Brandenburgermengsel – bevat een combinatie van één- en tweejarige soorten zoals Boekweit, Phacelia, Bernagie, Korenbloem, Serradelle, Dille…

 
Breng de lente op je balkon of aan je gevel

 Heb je enkel een balkon of gevel? Of een kleine tuin? Goed nieuws! Ook dit jaar wordt een klein zakje met 5 gram bloemenzaad voorzien zodat inwoners zonder (grote) tuin kunnen genieten van een mooi kleurenpallet op hun balkon, in hun tuintje of aan hun gevel.

Dit bloemenmengsel bestaat uit tien verschillende bloemensoorten in prachtige bonte kleuren: madelief, goudsbloem, Chinese aster, korenbloem, goudstrobloem, zomerviolier, kleine pimpernel, afrikaantje, inkarnaatklaver en zinnia. De hoogtes van de bloemen variëren met een maximum hoogte van 50 centimeter. 

 Door het veldbloemenzaad te planten in je voortuin of aan je gevel, zichtbaar vanaf de straat, doe je ook automatisch mee met de bebloemingsactie. Het opzet van deze actie is om jouw woning aan te kleden met (levende) bloemen en planten. De eigenaars van de mooist aangeklede tuinen, balkons en gevels ontvangen een uitnodiging voor een leuke uitstap helemaal in teken van prachtige tuinen. Je hoeft je niet in te schrijven. De jury doet op 24 en 25 juni alle straten van Hamont-Achel aan en beoordeelt op kleur, natuurlijkheid, originaliteit en onderhoud. Meer informatie over de bebloemingsactie vind je op www.hamont-achel.be/bebloemingsactie.

 
Maak een foto en win!

Wist je dat je met jouw veldbloemen in de prijzen kan vallen? Stuur een foto van je ingezaaide bloemen in bloei uiterlijk 1 september naar communicatie@hamont-achel.be en maak kans op een tuinpakket ter waarde van 50 euro. De ingestuurde foto’s krijgen een mooi plaatsje op de Facebook- en Instagrampagina van de stad Hamont-Achel.

Er kan maximaal één pakketje (veld)bloemenzaad per adres afgehaald worden en dit zolang de voorraad strekt. Afhalen kan vanaf maandag 15 april tijdens de openingsuren van het UiTpunt/bibliotheek in Hamont of Achel.

Nieuwsoverzicht