Gezamenlijke griep- en covid vaccinatie op 9 november 2023

18 september ’23 (ma)

Het najaar brengt niet alleen koudere temperaturen, ook griep- en covidinfecties kunnen weer de kop opsteken. Het blijft belangrijk dat risicogroepen zich beschermen via vaccinatie. De Hamont-Achelse dokterspraktijken voorzien daarom twee vaccinatiemomenten voor griep en/of covid.

Een eerste moment wordt georganiseerd op donderdag 5 oktober. Dit is een extra vaccinatiemoment waar je je alleen kan laten vaccineren tegen covid. De inenting gaat door van 14.00 tot 18.00 uur in je eigen huisartsenpraktijk. Zeker voor risicogroepen is het aangeraden om het covidvaccin op dit moment te laten toedienen. Deze vaccinatie gebeurt bij die groep immers best voor eind oktober - begin november.

Het tweede moment wordt georganiseerd op donderdag 9 november van 14.00 tot 19.00 uur. Dit is het vaccinatiemoment dat naar jaarlijkse gewoonte georganiseerd wordt voor griep. Dit jaar kiezen de huisartsen ervoor om ook het covidvaccin aan te bieden. Patiënten van praktijk Maesveld kunnen die dag terecht in zaal De Posthoorn in Hamont, patiënten van praktijk Het Doktershuis en praktijk De Graaf/Lindemans worden verwacht in het Michielshof in Achel.

Opgelet: je dient zelf je griepvaccin mee te brengen. 50+’ers kunnen het vaccin zonder voorschrift afhalen bij de apotheek. Het covidvaccin wordt voorzien door de huisartsen zelf.

Maatregelen voor een vlot verloop

Om het vaccineren zo vlot mogelijk te laten verlopen draag je best kledij waarbij je de bovenarm eenvoudig vrij kan maken. Vergeet ook zeker niet je identiteitskaart en/of klevertje van de mutualiteit mee te nemen, zodat je vaccinatie vlot geregistreerd kan worden. De betaling gebeurt via het ziekenfonds.

Vaccin sterk aanbevolen voor risicogroepen

Een vaccin beschermt tegen een besmetting met het griep- en covidvirus en vermindert ook het risico op eventuele complicaties (zoals longontsteking). Voor volgende risicogroepen wordt vaccinatie sterk aanbevolen:

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen (long- en hartproblemen, lever/nierziekte, diabetes, obesitas BMI>40, chronische spierziekte)
  • personen met een verzwakte weerstand (iedereen die immuun-onderdrukkende medicatie neemt, chemotherapie, immuunziekten)
  • zwangere vrouwen
  • gezinsleden van bovenstaande personen
  • alle personen werkzaam in de zorgsector

Ook personen die niet tot de risicogroepen behoren kunnen zich laten vaccineren.

Vragen over de vaccinatie? Neem contact op met je huisartsenpraktijk.

Nieuwsoverzicht