naar inhoud

De Dodendraad Leeft: schoolkinderen planten bloemenlint

09 oktober ’18 (di)

Vandaag werd in Hamont-Achel de officiële start gegeven voor het project ‘De Dodendraad Leeft’. Hiermee herdenkt Stichting Verhalis de slachtoffers die aan deze elektrische grensversperring zijn gevallen op een respectvolle manier. Schoolkinderen uit Cranendonck en Hamont-Achel plantten witte krokussen langs het traject van de Dodendraad, gelegen in Natuurgrenspark De Groote Heide.


Tijdens deze ‘Week van de Dodendraad’ worden duizenden bloembollen geplant langs de voormalige grensversperring, lopende van het Drielandenpunt in Vaals tot aan Cadzand. De komende dagen steken ook de schoolkinderen van 8 basisscholen uit Cranendonck en 10 klassen uit Hamont-Achel hiervoor de handen uit de mouwen.        

 
In Hamont-Achel staan maar liefst drie dodendraad-reconstructies, onder meer langsheen de grens met Cranendonck in het gebied gekend als ‘Den Ezel’. Daar situeert zich sedert 2015 de langste dodendraad-reconstructie van België. “Toen Stichting Verhalis me contacteerde over het project om krokussen als een wit bloemenlint langsheen de grens te planten, was ik meteen enthousiast”, zegt schepen van Erfgoed en Monumenten Guy Joosten. “Het project sluit immers naadloos aan bij het doel van de dodendraad-reconstructies op ons grondgebied. In onze stad beweegt er – onder impuls van de Heemkundige kringen – heel veel rond de herdenking van de Groote Oorlog. Al deze initiatieven versterken de boodschap en de bewustmaking van de jongere generaties betreffende de wreedheid die oorlog met zich meebrengt.”

 

Re-enactment

De officiële start van het project werd deze ochtend gegeven. Medewerkers van het Grevenbroekmuseum, de Heemkundige Kring Achel, het Smokkelmuseum Cranendonck en diverse vrijwilligers voerden in dat kader samen een re-enactment op. Daarna volgden toespraken van Hamont-Achels schepen van Erfgoed en Monumenten Guy Joosten, burgemeester van Cranendonck Henri de Wijkerslooth en burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans. Samen plantten zij ook de eerste krokussen aan de reconstructie van de dodendraad.

De aanwezige schoolkinderen sloten aan. Naast het planten van de bollen nemen ze de komende tijd deel aan verschillende activiteiten die verband houden met de grensversperring. Een ontmoeting met de schrijver van het boek ‘Achter de Draad’ Hans Kuyper, een rondleiding in het Smokkelmuseum in Budel en bezoek aan de Achelse Kluis zijn daar enkele voorbeelden van.

 

Landkunstwerk

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de dodendraad – die door de Duitse bezetter werd neergezet en zorgde voor meer dan 1.000 slachtoffers – werd afgebroken. Stichting Verhalis werkt al sinds 2013 aan het landkunstwerk ‘De Dodendraad Leeft’, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op 1 augustus 2018 werd ook een langeafstandsfietsroute gelanceerd langs alle reconstructies van de dodendraad heen. Deze route vind je op www.grensroute.eu.   

Nieuwsoverzicht
De Dodendraad Leeft

Openingsuren & contact

Erfgoed - UiTpunt Hamont

adres
Wal 263930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 02
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
erfgoed@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 9 tot 12 uur en 15.30 tot 19 uur

Erfgoed - UiTpunt Achel

adres
Michielsplein 3/23930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 41
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
erfgoed@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten