naar inhoud

Copy/Paste sensibiliseert jongeren voor gevaren alcohol-, tabak- en druggebruik

02 oktober ’18 (di)

In Noord-Limburg werd een bijzonder knappe videoclip gemaakt om jongeren bewust te maken van de gevaren van het gebruik van alcohol tabak en drugs. De clip kwam tot stand binnen het overleg ‘jongerenwelzijn HANO’ en kreeg de naam Copy/Paste. De Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) zijn alvast zo onder de indruk van de clip, dat ze hem alvast over heel Limburg zullen inzetten bij hun presentaties, workshops en infoavonden.  Via de DrugLijn heeft de clip een bereik over heel Vlaanderen. 

Uit cijfers blijkt dat heel wat jongeren experimenteren met tabak, alcohol en drugs. Via de video willen de betrokken partners hen bewuster maken van de gevaren van deze middelen om zo te voorkomen dat zij starten met het gebruik ervan. Vele jongeren zijn namelijk graag uniek en speciaal, maar willen toch liever ook niet te zeer verschillen van hun leeftijdsgenoten. De boodschap van het filmpje is daarom dat er niets mis is met feesten, genieten en het volgen van trends, maar dat jongeren wel moeten blijven nadenken over wat ze doen en dat ze zelf hun eigen beslissingen mogen maken.

Jongeren van vandaag leven in een snel veranderende maatschappij, volgen (mode)trends, willen elkaar ontmoeten en spenderen graag tijd met mekaar. Vrienden zijn heel belangrijk in hun leefwereld. En wat die vrienden doen, willen zij dikwijls ook. De gevaren van tabak- of alcohol- en drugsconsumptie steken dan al snel de kop op. De videoclip Copy/Paste wil jongeren daarvan bewust maken. 

 

Ook ouders sensibiliseren

Preventief werken is belangrijk, zowel naar de jongeren als naar de ouders toe. Het doel van de video is daarom ook het bespreekbaar maken van alcohol- en druggebruik tussen ouder en kind. Via vroegdetectie kunnen mogelijke problemen immers sneller aangepakt worden en zou het herstel makkelijker kunnen verlopen. Een goede begeleiding van thuis uit – en van andere opvoeders zoals leerkrachten, jeugdleiders, sporttrainers… – geeft jongeren in die zin de nodige houvast.

 

Jongerenwelzijn HANO

‘Copy/Paste’ kwam tot stand binnen het overleg ‘jongerenwelzijn HANO’. Dat is een groot overlegplatform waarin zowel de gemeentebesturen van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt (HANO) betrokken zijn als welzijnspartners zoals CAD, CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn)en de Opvoedingswinkel Noord-Limburg. Ook alle secundaire scholen uit de betrokkende gemeenten zitten aan tafel. Van hieruit worden gezamenlijke initiatieven rond jongerenwelzijn op poten gezet. Deze sensibiliseringsvideo is daar één van en mocht rekenen op een subsidie vanwege Een Hart voor Limburg.

 

#Waartrekjijdegrens

Jongeren zijn heel actief op sociale media en op die manier dus ook gemakkelijk te bereiken. Daarom wordt er aan deze sensibiliseringscampagne een deelactie op Facebook gekoppeld via de hashtag #waartrekjijdegrens.

 

Je kan de video hier bekijken.

Nieuwsoverzicht