Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Stad Hamont-Achel neemt maatregelen om energiekost terug te dringen

22 september ’22 (do)

De prijzen van gas en elektriciteit zijn aanzienlijk gestegen. Bovendien is het einde van deze prijsstijgingen nog niet in zicht. Net als alle burgers moet ook de stad Hamont-Achel hierop anticiperen om torenhoge facturen zoveel mogelijk in te perken. Om die reden installeerde het college van burgemeester en schepenen een interne werkgroep energie. Deze werkgroep buigt zich over verschillende te nemen maatregelen om het elektriciteits- en gasverbruik zoveel mogelijk te doen dalen.

Straatverlichting, de nachtelijke verlichting van monumenten, kapellen en gebouwen en de voorzieningen in álle stedelijke infrastructuur, waaronder bibliotheken, sporthallen, het stadhuis en gemeenschapshuis, het Huis van het Kind, de werf… dat alles samen zorgt voor een stevig verbruik van gas en elektriciteit. De werkgroep brengt dit verbruik nu in kaart en krijgt van het college de opdracht om de volgende maatregelen verder uit te werken en uit te voeren:

  • De temperatuur in publieke gebouwen wordt verlaagd tot 19 graden, met uitzondering van het lokaal van Kind & Gezin in het Huis van het Kind en de gemeenschappelijke ruimtes van de serviceflats.
  • De douches in de sporthallen De Koekoek, De Posthoorn en Hamont-Lo worden op een lagere temperatuur ingesteld.
  • Het elektriciteitsverbruik wordt zoveel mogelijk verminderd. Enkele voorbeelden: de fontein in Achel werd reeds uitgezet, er wordt slechts beperkt kerstverlichting opgehangen en in samenspraak met de eigenaars wordt de nachtelijke verlichting van monumenten, kapellen en gebouwen onder de loep genomen. Verder wordt met Fluvius bekeken welke maatregelen op korte termijn en gemakkelijk ingevoerd kunnen worden inzake straatverlichting.
  • Met diverse tips worden de personeelsleden van de stad aangespoord om ook hun eigen verbruik in te perken. De verwarming wordt ingesteld tot max. 19 graden en men vraagt om kantoren enkel te verwarmen als het lokaal in gebruik is en de bezetting van de lokalen zo maximaal mogelijk te benutten.
  • Verder worden alle verenigingen die gebouwen van de stad huren of een gebruiksovereenkomst hebben gesensibiliseerd om het gebruik van de lokalen te concentreren in tijd en ruimte, verlichting te doven, thermostatische kranen dicht te draaien en andere maatregelen te nemen om hun energieverbruik te verlagen.

De werkgroep blijft op regelmatige termijn samenkomen om zowel korte termijnoplossingen te bekijken, alsook de oplossingen op (middel)lange termijn.

Wat kan je zelf doen?

Ook voor inwoners wordt het betalen van de energiefactuur een probleem. Het is dan ook belangrijk dat men ook thuis maatregelen neemt om het eigen verbruik te verminderen. Zet je verwarming lager, voorkom sluimerverbruik en maak zoveel mogelijk gebruik van het daglicht. Meer tips om je elektriciteits- en gasverbruik te verminderen vind je terug op www.energiesparen.be.

Wat als je je factuur niet kan betalen?

Inwoners die niet langer in staat zijn om stookolie aan te kopen of hun facturen niet langer kunnen betalen, kunnen een afspraak maken bij de Sociale dienst. Er wordt dan bekeken welke vormen van financiële steun er al dan niet mogelijk zijn. Een afspraak maken kan via 011 51 05 01 of info@ocmwhamontachel.be

Nieuwsoverzicht