naar inhoud

Samen tuinieren aan De HOF'kens

01 oktober ’18 (ma)

Een plek in Hamont-Achel waar je met een diverse groep mensen samen aan ecologisch tuinieren doet? Dat is waar het stadsbestuur met het nieuwe project ‘De HOF’kens’ naar streeft. Wie groene vingers heeft en graag samen met anderen actief inzet op principes rond duurzaamheid, afvalvriendelijkheid en ecologisch tuinieren is hier helemaal aan het juiste adres.

“Het begrip ‘volkstuin’ kent een lange geschiedenis”, legt schepen van Welzijn Serge Vander Linden uit. “Vroeger deelden buren tuinen of werd er door een buurtvereniging al eens een volkstuin ingericht. Samen tuinieren neemt namelijk barrières weg, vergroot de sociale cohesie in dorpen en creëert ontmoetingsplaatsen tussen verschillende generaties en culturen. Omdat er vanuit Hamont-Achel vraag kwam naar zo’n volkstuincomplex, stampten we – met het oog op de link tussen het sociale engagement en natuurvriendelijk bezig zijn – De HOF’kens uit de grond.”

 

Sociale cohesie

“Het doel van De HOF’kens is mensen – ongeacht hun leeftijd, afkomst… – bij elkaar brengen”, gaat Serge Vander Linden verder. “Hiervoor werken we nauw samen met De Kempkens en De Wiek. Door de bewoners van deze instellingen bij het project te betrekken via een vrijwilligerswerking kunnen ook senioren en personen met een niet-aangeboren hersenletsel op hun eigen manier tuineren.”

Voor de realisatie van De HOF’kens mag de stad rekenen op de steun van een speciaal in het leven geroepen werkgroep en verschillende instanties. De totale projectkost wordt geraamd op € 198.319,54. Voor het plaatsen van een tuinhuis trekt de Vlaamse Landmaatschappij € 15.000 uit. Voor het optrekken en inrichten van volkstuincomplex mag het stadbestuur in het kader van ‘Omgevingskwaliteit voor investeringen in Limburg’ rekenen op een subsidie van               € 84.116,50 van de provincie Limburg, Vlaanderen en Europa. Omdat er ook specifieke aandacht uitgaat naar het tuinieren voor senioren en hulpbehoevenden krijgt de stad via Leader in samenwerking met Europese, Vlaamse en provinciale ondersteuning € 13.018,98. Daarnaast voorziet ook Limburg.net compostbakken, schors, praktijklessen… ter waarde van € 10.000.

 

Infoavond

Volkstuincomplex De HOF’kens laat geïnteresseerden kennismaken met de mogelijkheden van tuinieren en dit op een ecologisch verantwoorde wijze. “Als stadsbestuur zetten we al jaren in op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Dat is bij dit project niet anders”, zegt schepen van Milieu, Duurzaamheid en Openbaar Groen Guy Joosten. “Zo wordt er een vlindertuin aangelegd, waar bloemen geplant worden die veel nectar bevatten en zo ook meer bijen en vlinders aantrekken. Ook bieden we – nadat we eerder met compostmeesters werkten – nieuwe mogelijkheden om te composteren.”

Tuiniers die in aanmerking komen voor een perceel in De HOF’kens zich moeten houden aan verschillende gebruiksregels, waaronder het samen inzetten op natuurvriendelijk tuinieren zonder chemische meststoffen. Er bestaan namelijk tal van diverse natuurbewuste alternatieven. Hierbij word je als tuinder ondersteund door een schat aan informatie die hiervoor beschikbaar is.

Voel jij de vingers al jeuken om samen te bouwen aan een tuin vol sociaal engagement en ecologische knowhow? Kom dan op donderdag 18 oktober om 20.00 uur naar de infoavond in woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans (Bosstraat 7), waar het volledige gebruiksreglement wordt toegelicht.

 

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met:

 

  • Ondersteunende partners: Limburg.net, Provincie Limburg, Vlaamse Land Maatschappij, Vlaamse Overheid, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, Maatregelen omgevingskwaliteit, Leader.
  • Overige partners: Tuinhier, Velt, Landelijke Gilde, Terra-Therapeutica, OCMW Hamont-Achel, woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans, dienstencentrum De Kring, De Wiek, De Zadenbib, de Imkersbond, scholen van Hamont-Achel, Huis van het Kind Hamont-Achel, Welzijnsregio Noord-Limburg.
Nieuwsoverzicht
HOF'kens

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Michielsplein 13930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 01
Fax fax
011 80 55 59
e-mail
welzijn@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

Lees meer artikels over