Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Het Huis van het Kind Hamont-Achel bestaat 5 jaar

26 augustus ’22 (vr)

De versiering in het Huis van het Kind verraadde het afgelopen week al: er valt wat te vieren. Dit weekend is het namelijk vijf jaar geleden dat het Huis van het Kind officieel geopend werd in het stadspark te Hamont. Om dit lustrum te eren werd het gebouw feestelijk aangekleed, vonden er in buitenschoolse opvang De Pagadder verschillende activiteiten plaats en mocht iedere bezoeker afgelopen week een keertje draaien aan het rad van fortuin.


Al in 2013 ontstond het idee om een Huis van het Kind te bouwen, meer bepaald na de bekrachtiging van het decreet preventieve gezinsondersteuning. In Hamont-Achel koos het beleid er in 2015 voor om hiervoor een participatietraject op te zetten. Hierbij zat een groep vrijwilligers – de Toekomst-ambassadeurs – op regelmatige basis samen om de noden en behoeften van gezinnen in kaart te brengen. Het doel: alle gezinnen zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te ondersteunen. Sinds september 2017, na de feestelijke opening op 26 en 27 augustus, gebeurt dat in het Huis van het Kind.


Uitbreiden, bijbouwen en vergroten

De focus van het Huis van het Kind ligt al sinds de opening op ontmoeting, erkennen en het geven van informatie op vlak van opvoeden. Het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Pagadder (Hamont) vond er onmiddellijk haar thuis, net zoals de Dutjeskamer, Huiswerkkamer en Speelkamer en verschillende partners waaronder Kind & Gezin.


Maar een huis, dat moet je onderhouden. Er wordt uitgebreid, bijgebouwd en vergroot. Zo ook bij het Huis van het Kind. Wat begon met een warm onthaal tijdens de consultatiemomenten van Kind & Gezin, groeide inmiddels uit tot een breed onthaal. De samenwerking met verschillende partners en de eigen stadsdiensten werd verder uitgediept en evenementen zoals de Zomerkick-Off zagen het levenslicht.


2020: niet enkel corona

Ook het Huis van het Kind bleef niet gespaard van de coronapandemie. De nodige maatregelen werden getroffen om de kinderen veilig op te kunnen vangen, en om gezinnen op afstand te kunnen blijven ondersteunen. In de zomer van 2020 maakte de Hamont-Achelse jeugdnetwerker haar intrede. Een lichtpuntje te midden van de lockdowns, mondmaskers en vele maatregelen en beperkingen die ons door corona werden opgelegd.


Na een jaar van social distancing groeide in 2021 de nood aan contact met de gebruikers. Daarom trok het Huis van het Kind tijdens de zomer met de woonwagen naar de verschillende kerkdorpen in Hamont-Achel om er de buurtbewoners te bevragen over hun noden op vlak van opvang, vrije tijd en welzijn. Ook het werk van de jeugdnetwerker wierp z’n vruchten af: in het voorjaar van 2022 werd in samenwerking met de jeugdraad en het jeugdhuis LOODS 3930 geopend. Op deze chill-plek kunnen jongeren elkaar ontmoeten, een rustplek vinden, hun talenten en interesses verkennen. Bovendien kunnen ze er ook terecht met hulpvragen.


En nu?

Het Huis van het Kind wordt door haar medewerkers en vrijwilligers onderhouden zoals het een goede huisvader betaamt. Het blijft uitbreiden, bijbouwen en vergroten. Met Café voor ouders in spé heeft het Huis van het Kind alweer iets nieuws in petto. Toekomstige ouders zijn welkom in dit maandelijkse café waarin telkens een nieuw thema aan bod komt. De exacte lanceerdatum – voorzien in 2023 – en een overzicht van de thema’s worden tijdig bekendgemaakt. Daarnaast staan er nog een aantal projecten in de steigers. Hierover later meer.


Een actueel overzicht van alles wat het Huis van het Kind biedt, vind je terug op www.hamont-achel.be/huisvanhetkind.

Nieuwsoverzicht
Bezoekers Huis van het Kind draaien aan het rad van fortuin

Openingsuren & contact

Huis van het Kind

adres
Kloosterstraat 153930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 60
e-mail
huisvanhetkind@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 9 tot 12 uur en 13.30 tot 16.30 uur

Lees meer artikels over