Blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals: captatie- en recreatieverbod

03 augustus ’22 (wo)

Op 1 augustus 2022 werden op het kanaal Bocholt-Herentals blauwalgen vastgesteld. Omdat deze blauwalgen een potentieel risico vormen voor de volksgezondheid en schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water, geldt er sindsdien een captatie- en recreatieverbod.

Enkele concrete maatregelen zijn van kracht voor het kanaal Bocholt-Herentals:

Recreatieverbod:

  • Jetskiën, waterskiën en wakeboarden is verboden. Zwemmen en duiken is sowieso al verboden op bevaarbare waterlopen.
  • Andere vormen van recreatie, zoals kajak, kano, SUP, waterfietsen, boot- en oevervissen, zeilen, roeien en windsurfen worden ontraden, maar blijven wel mogelijk.
  • Alle uitgereikte vergunningen voor activiteiten en competities op het water worden ingetrokken.

Captatieverbod:

  • Er wordt een captatieverbod uitgevaardigd. Dit wil zeggen dat het verboden is water te capteren voor het besproeien van consumptie- en voedergewassen en voor drinkwater voor vee. Dit brengt namelijk een groot risico met zich mee aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden. 

Meer info over en een actueel overzicht van waargenomen blauwalgen vind je op Blauwalgen: actueel | De Vlaamse Waterweg nv.

Vermijd alle contact met besmet water

Blauwalgen kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Daarom is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden. Meer informatie over blauwalgen kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij via www.blauwalgen.be

Nieuwsoverzicht