Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Onderzoek naar PFAS in Hamont-Achel: voorzorgsmaatregelen

29 juli ’22 (vr)

Naar aanleiding van de verhoogde aandacht voor bodemverontreiniging met PFAS (een groep van perfluorverbindingen zoals bijvoorbeeld PFOS en PFOA) worden mogelijke gronden met een verhoogd risico op verontreiniging met PFAS door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) geïnventariseerd. Prioritair voert men hiertoe verkennende bodemonderzoeken uit op brandweerkazernes, brandweeroefenterreinen en locaties waar in het verleden zware branden met fluorhoudend schuim zijn geblust.

Ook in Hamont-Achel heeft de OVAM zo’n verkennend bodemonderzoek naar de aanwezigheid van PFAS laten uitvoeren. Dat onderzoek was gericht op de locatie van het voormalige bedrijf Playgo te Remise 3 in onze gemeente. Op deze site vond men duidelijke aanwijzingen van bodemvervuiling met PFAS: in het grondwater werd verontreiniging met deze stoffen vastgesteld. Dit ter hoogte van de voormalige brand die in 2010 plaatsgevonden heeft in het bedrijf dat vroeger op deze locatie gelegen was.

Voor de omwonenden van Remise 3 is er nu een risico op herhaaldelijke blootstelling. Zij werden hierover geïnformeerd via een bewonersbrief. Omdat nog niet alle wetenschappelijke kennis aanwezig is, worden door het Agentschap Zorg en Gezondheid no regret-maatregelen (voorzorgsmaatregelen) aanbevolen om de blootstelling aan PFAS te beperken. Deze maatregelen – die je terugvindt op www.hamont-achel.be/pfas – kunnen veranderen in tijd, ruimte en inhoud naargelang er meer data en inzicht beschikbaar komen.

Waar kan ik meer informatie over PFAS vinden?

Het is niet vreemd dat de vaststelling van PFAS in Hamont-Achel heel wat vragen oproept. Logo Limburg nam daarom een interessante webinar op die mogelijks antwoord biedt op jouw vragen. Deze webinar – en andere informatie – vind je terug op www.hamont-achel.be/pfas.

Alle informatie en de meest recente updates rond PFAS kan je terugvinden op de centrale website www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling. Vind je op deze pagina of op de website van Vlaanderen geen antwoord op jouw vraag? Dan kan je deze doormailen naar pfas@vlaanderen.be.

Nieuwsoverzicht
PFAS: voorzorgsmaatregelen

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt op afspraak

Een afspraak inboeken bij de dienst Milieu of Duurzaamheid kan enkel telefonisch via het nummer 011 51 05 20.

Op woensdagnamiddag is een vrij inloopmoment voorzien, een afspraak is dan niet nodig.