Afvalvrij mei: maak het verschil met elke schil!

01 mei ’22 (zo)

Het is weer tijd voor Afvalvrij mei, de jaarlijkse campagne van limburg.net tegen vermijdbaar afval. Ook in 2022 zet de afvalintercommunale in mei in op het voorkomen van extra afval. Dit jaar richt Afvalvrij mei zijn pijlen op voedselverspilling. Want net als voor de andere afvalsoorten geldt voor keukenafval een simpele vuistregel: geen afval is het beste afval. Daarom organiseert Limburg.net in mei tal van acties tegen voedselverspilling. Daarbij krijgt men hulp van comedian en presentator Erhan Demirci, peter van de campagne.

Wist je dat elk Vlaams gezin gemiddeld 1,7 kg voedsel per week weggooit? Gekookte pasta, oud brood, resten van groenten en fruit, vervallen producten… Samen vormen ze een gigantische afvalberg. Gelukkig gaat de Vlaming al vrij bewust om met dat afval. Ongeveer 45 % ervan wordt door de Vlaming zelf verwerkt. We geven het aan de kippen of composteren het in de tuin. Maar de andere 55 % belandt in de vuilbak. Dat zijn allemaal nuttige voedingsstoffen en veel geld dat zomaar verloren gaat.

Wat doen met voedselafval?

  1. Vermijden: afval vermijden begint in de supermarkt. Door enkel te kopen wat je nodig hebt, voorkom je voedselafval. Toch restjes? Gooi ze niet weg, maar hou ze voor de dag nadien of verwerk ze in een nieuw gerecht.
  2. Zelf verwerken: hoe bewust je ook koopt en kookt, keukenafval helemaal voorkomen is onmogelijk. Resten van fruit en groenten, koffiedik of gebruikte thee… het is allemaal afval dat moeilijk te vermijden valt. De beste oplossing? Verwerk dit afval zelf. Met een composthoop of kippen haal je een persoonlijke afvalcentrale in huis.
  3. Sorteren: niet iedereen heeft plaats voor kippen of een composthoop. Maar sorteren kan iedereen.

Voedsel bij het huisvuil? Zonde!

Alles wat bij het huisvuil terechtkomt, wordt niet verwerkt; Huisvuil gaat immers rechtstreeks e verbrandingsoven. De grondstoffen gaan op die manier verloren. Zo weinig mogelijk keukenafval bij het huisvuil dus!

Maandag = restjesdag

Restjes belanden nog te vaak in de vuilbak. Tijd om daar verandering in te brengen. In mei daagt Limburg.net je uit om elke maandag te koken met restjes. Heb jij een lekker rest-cept? Maak er een foto van en deel het op sociale media met de hashtag #maandagrestjesdag. Op www.afvalvrijmei.be verzamelen ze de leukste receptjes zodat je inspiratie kan opdoen van jouw volgende rest-cept.

Maai mei niet

Net als vorig jaar doen de organisatoren van Maai Mei Niet een oproep in de maand mei het gras niet te maaien. Op deze manier geef je de biodiversiteit in je tuin een echte boost. Want door minder en anders te maaien, groeien er meer bloemen in onze tuin en duiken er meer hommels, bijen en vlinders op. En niet onbelangrijk: minder maaien, betekent minder werk én minder afval. Meer info vind je terug op www.maaimeiniet.be.

Meer weten over Afvalvrij mei? Neem een kijkje op www.afvalvrijmei.be.

Nieuwsoverzicht