Wormenhotel in De HOF'kens composteert keukenafval

13 april ’22 (wo)

Gisteren werd Parktuin De HOF’kens trotse eigenaar van haar eigen wormenhotel. Zo’n wormenhotel bestaat uit een stapel bakken waarin de zogenaamde compostwormen wonen. Deze wormen maken van verschillend keukenafval compost en wormensap. Hierdoor kan keukenafval aanzienlijk beperkt worden. Én je krijgt er iets voor in de plaats want het compostmateriaal is een ideale voedingsstof voor planten waaronder kamerplanten.

Het wormenhotel in De HOF’kens kan het keukenafval van maar liefst 21 huishoudens verwerken. Bovenop de wormenbak werden plantjes voorzien. Deze dienen als isolator tijdens de koude in de winterperiode. Zo kunnen de wormen het hele jaar door in hun hotel verblijven.

Wat is welkom in het wormenhotel?

Wormen zijn niet heel kieskeurig, maar toch zijn er een aantal zaken die ze liever niet in hun hotel zien. Zo horen gekookte etenswaren, schillen van citrusvruchten en aardappelen er niet thuis. De rest is wel meer dan welkom. Wist je trouwens dat de wormen naast keukenafval ook nood hebben aan bruin karton? Dat is voor hen zelfs heel belangrijk!

Eigen wormenhotel

Wil jij zelf ook aan de slag met een eigen wormenhotel? Er bestaan kleine wormenhotels waarmee je je keukenafval eenvoudig kan composteren. Het grote voordeel: je beperkt je keukenafval én je hebt geen last van onaangename geuren. Een wormenhotel heeft namelijk geen geur!  

Opendeurdag De HOF’kens

Kom je het wormenhotel graag eens bezichtigen? Of wil je meer te weten komen over de wondere wereld van het duurzaam en ecologisch tuinieren? Kom dan zeker langs op de opendeurdag op zaterdag 7 mei tussen 14.00 en 17.00 uur. Parktuin De HOF’kens is gelegen aan De Kempkens. Meer weten? Neem een kijkje op www.hamont-achel.be/dehofkens.

Nieuwsoverzicht