naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuw subsidiereglement jeugdwerking Hamont-Achel

28 augustus ’18 (di)

De afgelopen maanden werd er binnen het UiTpunt gesleuteld aan een nieuw subsidiereglement voor jeugdwerk in onze stad. Zo vonden er verschillende consultaties bij andere gemeentebesturen plaats, werden de Hamont-Achelse verenigingen aan een uitvoerige adviesprocedure onderworpen en deed men een beroep op extern deskundig advies. Op die manier werden de krachtlijnen van het nieuwe reglement bepaald: administratieve vereenvoudiging, digitalisering, het inzetten op kwalitatief jeugdwerk, ervaren en goed opgeleide begeleiding en duurzaamheid. Het subsidiereglement – dat maandag 27 augustus werd goedgekeurd op de gemeenteraad – treedt vanaf 1 september in voege.

 

“Nieuw aan dit aangepast subsidiereglement is dat er extra hard ingezet wordt op de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties”, vertelt schepen van Jeugd Ilse Jaspers. “Dit zijn thema’s – waaronder minder ongelijkheid, duurzaamheid, gendergelijkheid, gezondheid en welzijn, veiligheid… – die wereldwijd gepromoot worden als de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. We dagen de verenigingen uit om hier actief op in te zetten en een voorbeeld te stellen. Hoe ze dat doen, vullen ze zelf in. Het reglement biedt namelijk de ruimte de regie zelf in handen te nemen en dus zelf te bepalen hoe ze deze subsidiemiddelen vergaren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van milieuvriendelijk kampvervoer, opruimacties in en rond de lokalen, het uitwerken van een anti-pestbeleid…”

 

Budget integraal naar jeugdwerking

 

“Het uitgangspunt bij de totstandkoming van het nieuwe reglement was het gegeven dat de jeugdverenigingen er financieel niet op achteruit mochten gaan”, gaat schepen van Jeugd Ilse Jaspers verder. “Integendeel zelfs, door een aanpassing van het bestaande reglement gaat het totale bedrag in de pot – zijnde € 33.100 – integraal naar de Hamont-Achelse jeugdwerking. Enkele andere partijen die normaal ook een deel van deze subsidie ontvingen, krijgen nu een apart subsidiereglement waardoor er meer budget vrijkomt voor de jeugdverenigingen.”

 

Digitalisering

 

Het UiTpunt zet sterk in op digitalisering. Denk maar aan de zelfscan en het nieuwe reservatiesysteem voor zalen dat vanaf september in voege treedt. Ook wat betreft het aanvragen van subsidies springt de dienst echter mee op de digitale kar. Zo wordt er de komende maanden hard gewerkt aan een online tool waarmee verenigingen in de toekomst eenvoudig een dossier zullen kunnen indienen.

 

Het nieuwe subsidiereglement geldt voor alle jeugdverenigingen, vakantiewerkingen, artistieke organisaties en jeugdhuizen in Hamont-Achel, maar ook organisatoren van jongerenprojecten en individuele jongeren kunnen hiervan gebruik maken. Via deze link kan je het nieuwe reglement raadplegen.

 

Nieuwsoverzicht
Jeugd

Openingsuren & contact

Jeugd - UiTpunt Hamont

adres
Wal 263930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 02
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
jeugd@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 9 tot 12 uur en 15.30 tot 19 uur

Jeugd - UiTpunt Achel

adres
Michielsplein 3/23930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 41
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
jeugd@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

Lees meer artikels over