naar inhoud

Blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals: captatie- en recreatieverbod

08 augustus ’18 (wo)

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bevestigt de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal Bocholt-Herentals. Op verschillende plaatsen werd een visuele vaststelling van een drijflaag gedaan. De Limburgse gouverneur vaardigt daarom - in samenspraak met de gouverneur wd. van de provincie Antwerpen - een nieuw captatie- en recreatieverbod uit.

Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden. Blauwalgen kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Hierdoor is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden.

 

De geïmpacteerde zones

  • Kanaal Bocholt - Herentals
    Op het kanaal Bocholt - Herentals werd blauwalg vastgesteld in de zone Bocholt tot en met sluis 10 in Herentals.
  • Kanaal Beverlo
    Het kanaal Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt - Herentals. Ook hier werd blauwalg visueel vastgesteld.

 

Captatie- en recreatieverbod

Vanaf dinsdag 7 augustus gelden de volgende maatregelen:

  • Een verbod om water te capteren uit het kanaal Bocholt - Herentals van Bocholt t.e.m. sluis 10 in Herentals en het kanaal naar Beverlo voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater van vee.
  • Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het kanaal Bocholt - Herentals van Bocholt t.e.m. sluis 10 in Herentals en het kanaal naar Beverlo. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeborden... bedoeld. 

Ondanks de aantrekkelijke idee van verfrissing, wil de gouverneur iedereen herinneren aan het algemeen zwemverbod in deze waterlopen.

Nieuwsoverzicht
Blauwalg in kanaal Bocholt-Herentals

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.