naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Natuurbeleving op z'n best via gloednieuwe paalkampeerplaats

25 juni ’18 (ma)

In een unieke setting werd gisterenavond de splinternieuwe paalkampeerplaats in Hamont-Achel geopend. Glinsterende avondlichtjes en een akoestische, muzikale toets van schepen Ben Schuurmans zorgden voor een gezellige sfeer, al was het toch vooral het bijzondere concept van de paalkampeerplaats zelf dat de aandacht trok.

 

Schepen van Milieu, Duurzaamheid, Openbare Werken en Openbaar Groen Guy Joosten geeft een woordje uitleg: “Een paalkampeerplaats ligt doorgaans op een redelijk verscholen en ietwat moeilijker bereikbare plek in het bos. Bedoeling is om wandelaars of trekkers gedurende maximum twee opeenvolgende nachten gecontroleerd te laten wildkamperen in een op en top natuurlijke omgeving. Natuurbeleving op z’n best zeg maar.”

 

Pastoorsbos

Het idee om een paalkampeerplaats te realiseren leefde al een tijdje in de stad. “Onze werfleider is een verwoed lange-afstandswandelaar en overnachtte al diverse malen in gelijkaardige constructies in het buitenland”, zegt schepen Joosten. “Toen hij dit ter sprake bracht tijdens een overlegmoment met onze partner ANB (Agentschap Natuur en Bos), volgde al snel de beslissing om ook in onze stad op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Die werd gevonden in het Pastoorsbos, centraal gelegen tussen Hamont en Achel en op een boogscheut van een Grote Routepad dat onze stad doorkruist. Het zijn dan ook vooral de wandelaars die hier op doortocht zijn die tot de doelgroep behoren.”

 

De aanwezige faciliteiten op de paalkampeerplaats kregen allemaal een duurzame invulling. Denk daarbij aan een biologisch composttoilet en een grondwaterpomp, maar ook aan een groene wilgenhut. Verder wordt er steevast een vuurkorf met hout voorzien en werd er een houten vlonder aangelegd, zodat kampeerders ook bij slecht weer van hun uitje kunnen genieten.

 

“ANB installeerde in het verleden reeds verschillende andere paalkampeerplaatsen op diverse locaties in Vlaanderen. Met onze stad erbij is er nu een nieuwe schakel in dit netwerk”, besluit schepen Joosten.

Nieuwsoverzicht
Paalkampeerplaats

Openingsuren & contact

Openbare werken

adres
Middenweg 53930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 06 10
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
openbarewerken@hamont-achel.be

De dienst openbare werken werkt enkel op afspraak.

Lees meer artikels over