naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bebloemingsactie 2018: geef je tuin, terras of gevel kleur

22 mei ’18 (di)

Hamont-Achel heeft een lange traditie op vlak van bebloeming. Dit zowel door de groendienst, als door de eigen bevolking. En die bloemenpracht bleef niet onbesproken… In 2016 werd ons stadje bekroond tot Groen- en Bloemenstad, in september 2017 wonnen we op het prestigieuze Entente Florale Europe een zilveren medaille en eind 2017 ontvingen we tijdens de Finale van de Groene Lente drie bloemsymbolen – het hoogste aantal mogelijk – binnen de categorie ‘Gemeente in Bloei’. Schepen van milieu Guy Joosten wil deze traditie graag in ere houden: “We organiseren dit jaar dan ook opnieuw onze bebloemingsactie.”

“We zetten in Hamont-Achel sterk in op groen”, vertelt Guy Joosten. “Dag in dag uit steekt onze groendienst de handen uit de mouwen. Zo plaatsten ze dit jaar al 148 hanging baskets verspreid over de vier kerkdorpen. Op diverse plaatsen staan er bloementorens en gekleurde bloempotten. Daarnaast plantten onze medewerkers meer dan 10.000 eenjarige planten op rotondes, bij de infoborden, in betonnen bloembakken, bij de Napoleonsmolen en het Michielshuis… Al wordt er ook belang gehecht aan duurzame beplanting zoals heesters en struiken die niet jaarlijks vervangen dienen te worden. Voor verschillende perken worden er overigens bijenvriendelijke planten gebruikt.”

“Maar ook onze inwoners dragen hun steentje – of moet ik zeggen bloemetje – bij. Zo zien we bij elke editie van onze bebloemingsactie prachtige opgefleurde tuinen, terrassen en gevels doorheen heel de stad. Ook dit jaar verwachten we een talrijke deelname.”

 

Denk aan de bijtjes

Dat de Hamont-Achelaar groene vingers heeft, bleek ook uit het feit dat de gratis zakjes veldbloemenzaad de deur uitvlogen. “Met dit populaire initiatief willen we de bevolking sensibiliseren om de noodzaak van bijen en andere insecten in onze voedselketen aan te tonen. Ook op percelen van de stad werden er weer veldbloemen geplant door onze groendienst en het Agentschap Natuur en Bos zaaide dit jaar opnieuw diverse weilanden in met klaprozen.”

 

Deelnemen

Doe jij graag mee met de bebloemingsactie? Inschrijven is niet nodig. De jury doet alle straten van Hamont-Achel aan tijdens de maanden juli en augustus. Let wel: je tuin moet zichtbaar zijn vanaf de straat. Bovendien moeten het levende bloemen en planten zijn waarmee je je tuin, terras of voorgevel kleur geeft.

De jury beoordeelt op kleur, natuurlijkheid, originaliteit en onderhoud. Na de jurering ontvangen de laureaten een brief met de uitnodiging voor een daguitstap. “De exacte locatie is nog even geheim”, vertelt Guy Joosten. “Maar ik kan wel al meegeven dat het een bestemming is die menig tuinliefhebber kan bekoren.”

 

Nieuwsoverzicht
Bebloemingsactie

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 13.30 tot 16.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over