naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Renteloze Vlaamse Energielening voor Hamont-Achelse verenigingen

03 mei ’18 (do)

Hamont-Achel is een van de Vlaamse pilootgemeentes die de Sustainable Development Goals (SDS’s) van de Verenigde Naties binnen haar beleidsdoelstellingen wil integreren. Met deze doelstellingen – waaronder goede gezondheid en welzijn, eerlijk werk en economische groei, ongelijkheid verminderen… – wil het bestuur richting 2030 werken aan de duurzame ontwikkeling van onze stad. Een van de hoofddoelstellingen hierbij is ‘betaalbare en duurzame energie’. Om hier op in te spelen voerde de stad nu een subsidie in waarbij Hamont-Achelse verenigingen volledig renteloos een beroep kunnen doen op de Vlaamse Energielening voor Verenigingen.

Tal van Hamont-Achelse verenigingen gaven aan dat ze duurzame investeringen wensten de doen in hun lokalen om op die manier op een efficiëntere wijze energie te kunnen gebruiken”, vertelt schepen van milieu en duurzaamheid Guy Joosten. “Daarom lieten we vorig jaar door Infrax alvast een energieaudit doen van een aantal verenigingslokalen. Door samen met Dubolimburg – ons provinciale aanspreekpunt voor duurzaam wonen en bouwen – in te pikken op de Vlaamse Energielening, kunnen verenigingen nu gemakkelijker investeren in energiebesparende maatregelen. Op deze manier werken we samen aan de duurzame ontwikkelingsdoeleinden en verminderen we de uitstoot van CO2.”

Financiële ondersteuning

Verenigingen kunnen bij Vlaanderen een lening tot 15.000 euro verkrijgen. Via een subsidie zal de stad de rentelast van deze lening op zich nemen en tegelijkertijd zorgen voor een renteloze lening voor een bankwaarborg, waardoor enkele mindere aantrekkelijke voorwaarden van de Vlaamse Energielening feitelijk opgeheven worden. “We vonden het ook belangrijk dat verenigingen niet van het kastje naar de muur moeten lopen, en daarom kunnen ze voor deze ondersteuning terecht bij één centraal aanspreekpunt – de duurzaamheidsambtenaar van de stad – waardoor de administratieve afhandeling tot een minimum beperkt wordt”, besluit schepen Guy Joosten.

Infoavond

De Vlaamse Energielening kan aangegaan worden tot en met 31 december 2019. Voor verenigingen die hierin geïnteresseerd zijn, organiseert de stad samen met Dubolimburg een infoavond. Deze gaat door in de raadzaal van het stadhuis op maandag 14 mei om 19.00 uur.

 

Nieuwsoverzicht
Vlaamse Energielening

Openingsuren & contact

Duurzaamheid

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 22
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
duurzaamheid@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.