naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Drooglegging vijver domein De Bever van start

02 mei ’18 (wo)

Samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) startte de stad Hamont-Achel in januari 2018 met de inrichtingswerken op domein De Bever. Omdat de natuur er jarenlang haar vrije gang kon gaan, was het domein immers toe aan een facelift. Tijdens een eerste fase werden verschillende bomen rondom het water gekapt. De bladeren vormden namelijk een voedingsbron voor het parelvederkruid, een agressieve exoot die de vijver en de andere fauna en flora bedreigde. Na een laatste elektrische afvissing vatte vandaag de volgende fase van de natuurherstelwerken aan. Bedoeling hierbij is dat de vijver geleidelijk aan leegloopt, zodat het resterende slib en parelvederkruid uiteindelijk machinaal verwijderd kunnen worden. Indien er voldoende droogteperiodes zijn, kan dit deel van de werken afgerond worden in augustus.

De drooglegging van de vijver omvat een stevige organisatie. Zo worden er op 2 locaties banen gegraven die het water van de vijver naar de grachten langs de weg leiden. Deze worden eerst geruimd, zodat er voldoende plaats is voor het vijverwater. Het slib uit de grachten zal daarbij tijdelijk op de bermen gelegd worden. In een latere fase zal dit – samen met het slib uit de vijver – afgevoerd worden.

 

Toegankelijke wandelpaden en horeca     

“Het waterniveau zal steeds lager worden, totdat de bodem van de vijver zichtbaar wordt”, zegt schepen van milieu Guy Joosten. “Wie de komende maanden komt wandelen, zal dus merken dat er steeds minder water in de vijver staat. Ook kan er tijdelijk geurhinder zijn. Het organisch materiaal van het slib – dat normaal onder het water zit – komt nu immers tot aan de oppervlakte, waar het afgebroken wordt. Dat natuurlijk proces is minder aangenaam voor onze neus, maar wel noodzakelijk voor het herstel van het domein.”

Het wandelpad langs de vijver blijft in deze fase van de werken toegankelijk. “Ook de gelijknamige horecazaak blijft vlot bereikbaar”, vult schepen Joosten aan. “Van hieruit heb je een perfect zicht op wat zal uitgroeien tot een toffe ontmoetingsplaats voor mens én natuur.”

Blijf jij graag op de hoogte van de inrichtingswerken op domein De Bever? Neem dan zeker een kijkje op www.beleefdebever.be.

Nieuwsoverzicht
Luchtfoto De Bever

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 13.30 tot 16.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over