naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

500 nieuwe bomen op de Binnenheide

09 maart ’18 (vr)

Einde maart worden er 500 streekeigen bomen geplant op twee percelen van de Binnenheide in Achel. Het gaat om een proefproject van de stad Hamont-Achel waarbij de zogenaamde ‘Kloemptechniek’ voor het eerst wordt toegepast. “De bomen worden daarbij in groepjes van 25 vrij dicht op elkaar geplant”, zegt schepen van milieu Guy Joosten. “Bedoeling is om per ‘kloemp’ tot één indrukwekkende toekomstboom te komen met een hoge landschappelijke waarde.” Boswachter Pas Schuurmans van het Agentschap voor Natuur en Bos zal het proces ter plekke begeleiden, daar hij degene was die de ‘Kloemptechniek’ aan de stad voorstelde.

In totaal gaat het om 250 wintereiken en 250 winterlinden. “De keuze voor deze 2 boomsoorten is niet toevallig”, vertelt schepen Joosten verder. “Beiden komen hier namelijk niet veel voor. Via dit proefproject willen we dan ook nagaan hoe zij het doen op het grondgebied van de Binnenheide.” Om de groei van de bomen te stimuleren wordt elk plantgat voorzien van meststoffen en watergelkorrels. Bovendien wordt er rond iedere boom ook een wildbescherming aangebracht.

Één boom per lid

Voor de aanplant van de bomen doet men beroep op sociale onderneming De Winning en Rotaryclub Overpelt-Noord-Limburg. “Tijdens onze familiedag op zaterdag 24 maart organiseren we een boomplantactie”, vertelt voorzitter Peter Hegge. “Deze kadert binnen ons internationale bomenaanplantprogramma ‘Back to our Roots’, waarbij we wereldwijd maar liefst 1,2 miljoen bomen planten voor de Dag van Moeder Aarde op 22 april.” Een mooi streefdoel, dat overeenstemt met één boom per lid van de internationale serviceclub. “Zo leveren we op onze manier een bijdrage aan de permanente zuivering van ons ecosysteem en werken we gelijktijdig ook aan de wortels van onze vriendschap”, besluit Peter Hegge

Nieuwsoverzicht
Kloemptechniek

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over