naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

15 jaar subsidies voor duurzame projecten in het Zuiden

19 januari ’18 (vr)
Sinds 2002 kent Hamont-Achel – in samenspraak met de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) – een subsidie toe aan projecten in het Zuiden met een duurzaam karakter. Eind 2017 trok de stad hiervoor 8.800 euro uit. Dit bedrag werd gisteren tijdens een feestelijke receptie in het stadhuis toegekend aan verschillende jongeren en lokale organisaties die actief waren in diverse projecten.
 
“Zoals iedereen weet, heerst er in derdewereldlanden veel armoede”, vertelt schepen van ontwikkelingssamenwerking Ria Nijs. “We willen onze inwoners nog meer engageren om deze landen te ondersteunen, op welke manier dan ook. De subsidie voor duurzame projecten in het Zuiden is daar een mooi voorbeeld van. In Hamont-Achel zijn immers heel wat mensen en verenigingen die zich inzetten om de levensstandaard in ontwikkelingslanden te verhogen. We hopen hen hierbij te ondersteunen via een financiële toekenning, zodat zij zich ook in de toekomst blijven inzetten voor personen die het minder hebben.”
 
Dit jaar mogen drie jongeren rekenen op een tegemoetkoming voor hun inleefreizen naar het Zuiden. Eline van Samang zakte af naar Peru en Sigrid Bormans naar Sri Lanka. Maartje Coenegracht vertrekt binnenkort naar Guatemala. Daarnaast ondersteunt de stad ook verschillende vzw’s met een werking in ontwikkelingslanden:
  • De Vriendenkring België Boven Suriname ontvangt een deel van de subsidie voor een trainingstraject en de aankoop van een grondfrees te Suriname;
  • The Umajo-Project mag rekenen op een tegemoetkoming voor de aanschaf van therapeutisch materiaal voor ergotherapie in het Umojahuis te Tanzania;
  • Toto vzw zal een deel van de subsidie kunnen gebruiken voor de ondersteuning van kansarme Keniaanse kinderen, het aankopen van schoolmateriaal en andere bijkomende kosten.

Ook Zuster Truda Beliën en Pater Mathieu van Vlierden van Missiekring ‘Kettingbrug’ Hamont en Paul Schildermans Missiecomité Achel ontvangen een deel van de subsidie voor hun projecten in het Zuiden. 

 
De aanleiding voor deze subsidie was de Tobintaks. Volgens de theorie van  professor Tobin zou het heffen van een taks van 0.01% op de financiële beleggingen van staten en overheden wereldwijd, de honger in ontwikkelingslanden oplossen. Hamont-Achel was de eerste gemeente in België die hierin meeging en heft een alternatieve Tobintaks van 0,1% op de financiële opbrengst van geparkeerde gelden. Dit geld wordt verdeeld onder de projecten in ontwikkelingslanden die door Hamont-Achelaren op poten worden gezet. Later werd deze alternatieve Tobintaks uitgebreid met inleefreizen voor jongeren en evolueerde de taks tot een subsidie voor duurzame projecten en inleefreizen in het zuiden.
 
Werk jij aan een duurzaam project in het Zuiden? Of wil je graag een inleefreis in een derdewereldland doen? Dan kan je hiervoor een aanvraag doen bij de dienst stadsontwikkeling. De aanvragen voor stage- en inleefprojecten kunnen op ieder tijdstip ingediend worden. Aanvragen voor projecten dienen ingediend te worden voor 1 september 2018. Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.  
Nieuwsoverzicht
15 jaar subsidies voor duurzame projecten in het Zuiden

Openingsuren & contact

Ontwikkelingssamenwerking

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 22
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
ontwikkelingssamenwerking@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 13.30 tot 16.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over