naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Kapwerken domein De Bever 16 januari van start

08 januari ’18 (ma)

Domein De Bever, één van de mooiste plekjes in Hamont-Achel, evolueerde van een recreatieterrein uit de jaren ’60 tot een prachtig natuurdomein. “Menig wandelaar, kunstenaar en sterrenkijker komt er aan z’n trekken”, vertelt schepen van milieu Guy Joosten. “Maar omdat de natuur er jarenlang haar vrije gang ging, is het domein toe aan een facelift. Onze stad en het Regionaal Landschap Lage Kempen slaan hiervoor de handen in elkaar en krijgen daarbij steun van het Agentschap voor Natuur en Bos.”

Vanaf 16 januari 2018 start de aannemer met het kappen van bepaalde bomen. De kapmachtiging hiervoor werd door de Vlaamse overheid afgeleverd op 31 oktober 2017. “De bomen aan de rand van de vijver worden grotendeels verwijderd”, zegt Joke Roebben van het RLLK. “De bladeren vallen in het najaar immers in het water en vormen zo een voedingsbodem voor het woekerende parelvederkruid.”

 

Bomenverkiezing

Niet alle bomen rond de vijver worden gekapt. Zij leveren immers een belangrijke bijdrage aan het uitzicht van het domein en bovendien jaagt de vleermuis in dit gebied. Om te beslissen welke exemplaren hun toekomst aan de vijveroever behouden en welke verwijderd dienen te worden, werd in oktober een bomenverkiezing georganiseerd. De verschillende partners maakten daar samen met de Milieu- en Natuurraad de uiteindelijke selectie.

Ongeveer gelijktijdig met de bomenkap start ook het leegpompen van de vijver. De eerste afvissingen vonden reeds plaats in 2017. In het voorjaar van 2018 worden deze verdergezet, zodat alle gevangen vissen tijdig een nieuwe thuis krijgen in andere wateren. Daarna wordt de vijver gedurende enkele maanden drooggelegd. Op die manier kan het dikke slib inklinken en nadien, samen met het parelvederkruid, verwijderd worden. In een latere fase worden de randen van de oever vervolgens afgeschuind.

 

Wandelomleidingen

Grote werken gaan gepaard met ongemakken zoals lawaai en modder. Omwille van de veiligheid van de bezoekers worden een aantal wandelpaden dan ook tijdelijk afgesloten. Zo zal het vanaf 16 tot en met 26 januari niet mogelijk zijn om rond de vijver te wandelen. De rest van het domein blijft volledig beschikbaar voor recreatie. Bovendien zijn er omleidingen voorzien, die duidelijk aangegeven worden in het wandelgebied zelf. Er zijn in die zin nog ruim voldoende alternatieven om een wandeling te starten aan De Bever of om er te passeren. Het aanliggende restaurant blijft overigens open gedurende de volledige periode van de werken. Je kan hier dus nog steeds een hapje en een drankje te nuttigen.

 

Groter geheel

De kapwerken zijn slechts één onderdeel van het herstel van domein De Bever. Met het oog op biodiversiteit wordt ook een reeds bestaande open plek in het bos omgevormd tot natte heide, waar heel wat dier- en plantensoorten van zullen profiteren. “Ook aan de bezoeker van domein De Bever wordt gedacht”, zegt schepen Guy Joosten. “Zo komt er een beleef- en ontdekkingspad van 2 kilometer lang, dat langs de heide, de vijver en de nabijgelegen blauwe bessenplantage zal kronkelen.” Dit omvat verschillende speelse elementen, zoals een trekschuitje en enkele vlonders om kinderen kennis te laten maken met het kriebelende leven in het water. Ook een uitkijktorentje met zicht op de blauwe bessenplantage en een droge voetenpad maken deel uit van het educatieve project.

“We willen van domein De Bever een nog aantrekkelijkere plek maken, waar gezinnen met kinderen kunnen spelen, ontdekken en iets leren van natuur en landbouw”, besluit de schepen. “Het gebied zal zo verder uitgroeien tot een toffe ontmoetingsplaats voor mens én natuur.”

 

Blijf je graag op de hoogte van wat er op domein De Bever allemaal gebeurt? Neem dan een kijkje op www.beleefdebever.be.

Nieuwsoverzicht
Parelvederkruid

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over