naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Laadpalen voor elektrische wagens in onze stad

13 december ’17 (wo)

Afgelopen zaterdag werd er in samenwerking met netbeheerder Infrax een laadpaal voor elektrische wagens geplaatst op het marktplein in Hamont. Dit is de eerste van drie oplaadpunten waarmee het stadsbestuur wil inzetten op elektrische mobiliteit. De andere twee laadpalen komen aan de voorzijde van het OCMW-gebouw en het station van Hamont-Achel.

 

“Onze stad stimuleert het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen al langer”, legt schepen van milieu en duurzaamheid Guy Joosten uit. “Zo werden er in het verleden elektrische dienstwagens aangekocht en beschikken we over twee elektrische fietsen die door het stadspersoneel gebruikt worden bij korte dienstverplaatsingen. Om echter ook inwoners aan te sporen om zich duurzaam te verplaatsen, worden er nu laadpalen geïnstalleerd. Privépersonen wachten immers vaak tot er voldoende oplaadpunten zijn om de aankoop van een elektrische wagen te verantwoorden. De mogelijke aanbieders van laadpunten – zoals privéparkeergarages – wachten dan weer tot er voldoende elektrische wagens rijden. Deze kringredenering moet doorbroken worden willen we de CO2-uitstoot in Hamont-Achel verminderen en onze ecologische voetafdruk verkleinen.”

 

De laadpaal op het marktplein in Hamont is vanaf 19 december operationeel. Het oplaadpunt aan het OCMW komt er rond januari-februari 2018 en de laadpaal aan het station is voorzien voor in 2019, in samenwerking met de NMBS. Voor de bepaling van deze locaties werd er overlegd met netbeheerder Infrax en laadpaaloperator Allego. Aan iedere paal kunnen er twee wagens tegelijkertijd opladen. Er worden dan ook twee parkeerplaatsen voorzien die enkel gebruikt mogen worden door elektrische wagens die aan het opladen zijn.

 

Het opladen van je elektrische wagen aan een laadpaal is eenvoudig en goedkoop. Vanaf 2018 betaal je € 0,325 per kWH. Per 100 km mag je rekenen op een verbruik van ongeveer 18 à 20 kWh/100 km. Je wagen opladen doe je met ‘smoov’, de mobiele app van Allego of met een laadpas. Indien je nog niet over een laadpas beschikt, kan je deze aanvragen via www.plugsurfing.com/vlaanderen.

Nieuwsoverzicht
Laadpaal elektrische wagens

Openingsuren & contact

Duurzaamheid

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 22
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
duurzaamheid@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 13.30 tot 16.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over