Bevolkingsonderzoek Borstkanker: laat je screenen

01 oktober ’21 (vr)

In oktober zetten de Vlaamse gemeenten het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in de kijker. Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten uitvoeren. De Noord-Limburgse gemeenten bundelden de krachten om hier nog meer aandacht aan te geven. Wees dus niet verrast als je bij de bakker borstenbollen tegenkomt. Waarom is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker zo belangrijk? Wij spraken met gynaecoloog Dr. Kaat Verbeke werkzaam in de borstkliniek van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt. Dr. Verbeke werkt hierin samen met Dr. Schops en Dr. Thijssen.  Zij kennen als geen ander het belang van preventief onderzoek.

Noord-Limburgse gemeenten scoren beste van Vlaanderen

“Proficiat aan alle vrouwen in de Noord-Limburgse gemeenten”, gaat Dr. Verbeke van start. “Wij scoren het best in Vlaanderen wat het Bevolkingsonderzoek Borstkanker betreft. Dat is fantastisch nieuws want door vroegtijdige opsporing kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling vermeden worden en is de kans op genezing groter.”

Het team van gynaecologen benadrukt het belang van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker bij al hun patiënten. Dr. Verbeke vertelt: “Tijdens de consultaties vragen we systematisch aan onze patiënten of ze zijn ingegaan op de uitnodigingsbrief van de Vlaamse overheid. De meesten staan hier positief tegenover en hebben al een mammografie gehad of hebben een afspraak voor een screeningsmammografie. De twijfelaars proberen we over de streep te trekken. Het verhindert niet dat je borstkanker krijgt, maar door vroegtijdige opsporing is de kans op genezing groter. Het gebeurt eerder zelden dat men dan niet op de uitnodiging ingaat.”

Zelfonderzoek

Dr. Verbeke benadrukt ook het belang van zelfonderzoek. “We raden aan dat vrouwen maandelijks zelf hun borsten onderzoeken. Zo kent men de borsten en merkt men sneller op wanneer er een verandering optreedt.

Deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Je kan op twee manieren deelnemen: met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt of met een voorschrift van je huisarts/gynaecoloog.

Vanaf 50 jaar tot 69 jaar ontvang je om de 2 jaar een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. In de brief staat een dag en uur voor een afspraak in een mammografische eenheid. Je kan die afspraak altijd zelf wijzigen of in een ander centrum laten gebeuren. Bel hiervoor naar het CvKO op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur).

Je kan met je arts bespreken of je in aanmerking komt voor een screeningsmammografie. In sommige omstandigheden is dit niet het geval, bv. als je een hoog risicopatiënte bent. Dan zal je arts een mammografie en/of echografie en/of MR van de borsten voorschrijven.

Beter voorkomen dan genezen

Dr. Verbeke pleit ook algemeen voor een gezonde levensstijl. “Een gezonde levensstijl is in de preventie van kanker erg belangrijk. Een gezond voedingspatroon met veel groenten en fruit, minder (rood) vlees, olijfolie in plaats van boter en weinig suikers liggen aan de basis van een goede fysieke gezondheid. Ook dagelijks bewegen en inzetten op je mentaal welbevinden horen daarbij. Niet roken en alcohol beperken sluiten het rijtje af”

Gezond eten is geen straf en bewegen heeft niet alleen een fysiek maar ook een positief mentaal effect. Dat is een advies dat wij ook aan onze kankerpatiënten geven.

Wil je jouw situatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker opzoeken?

Dat kan online én mobiel met:

  • www.myhealthviewer.be
  • www.mijngezondheid.be
  • www.cozo.be

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/

Nieuwsoverzicht
Borstkankeronderzoek

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Michielsplein 13930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 01
Fax fax
011 80 55 59
e-mail
welzijn@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur