Vanaf 1 januari 2022: innovatieve en efficiënte afvalverzameling in 32 Limburgse gemeente en Diest

24 september ’21 (vr)

Vanaf 1 januari zal de huis-aan-huisinzameling van afval dankzij Optimo in 33 gemeenten efficiënter en milieuvriendelijker verlopen. Naast kleine verschillen tussen gemeenten in het noordwesten en het zuiden van Limburg zal Optimo er in al deze gemeenten voor zorgen dat er meer afval gerecycleerd kan worden. Daarnaast is er een aanzienlijke winst op gebied van mobiliteit en uitstoot van fijn stof en CO2. Stad Genk en gemeente Diepenbeek kiezen er als eerste gemeenten in het zuiden van de provincie voor om volledig mee in Optimo te stappen en hun gft-container (groente-, fruit- en tuinafval) in te ruilen voor een doorgedreven scheiding van het organisch afval in de zuivere stromen keukenafval en tuinafval.

Betere sorteerresultaten, significante milieuwinst

Optimo is het innovatief afvalinzamelingssysteem waarbij 1 afvalwagen verschillende soorten afval op één dag ophaalt. De invoering van Optimo is een nieuwe grote stap in de richting van een klimaatneutralere afvalophaling en -verwerking. Zowel uit studiewerk als uit de praktijk, opgedaan in Optimo proefgebieden Lommel en Voeren, blijkt dat ophaalwagens dankzij Optimo tot een kwart minder kilometers rijden. De uitstoot van fijn stof en CO2 daalt hierdoor met maar liefst 40%. Optimo zorgt daarnaast voor gebruiksgemak. Gezinnen kunnen meer afvalsoorten gewoon aan de voordeur aanbieden. En door slimmer te sorteren, kan er beter gerecycleerd worden.

Verschillen tussen regio’s noordwest en zuid

Optimo wordt ingevoerd in 32 Limburgse gemeenten en Diest. Het basisprincipe, slimmer sorteren, beter recycleren, geldt in alle gemeenten. De praktische uitvoering ervan verschilt echter per regio. De gemeenten in het noordwesten kunnen vanaf 1 januari twee extra afvalsoorten aan huis aanbieden. Naast huisvuil, pmd en tuinafval zullen ze ook keukenafval en textiel tweewekelijks kunnen aanbieden. De gemeenten in het zuiden van Limburg zullen naast hun huisvuil- en pmdzak ook een textielzak kunnen meegeven met de huis-aan-huisophaling. Daarnaast behouden ze voorlopig hun gft-container voor groente-, fruit- en tuinafval.

Uitgebreide en tijdige communicatie

Optimo zal voor alle inwoners van de 33 gemeenten die instappen een aanpassing vragen. Om iedereen tijdig op de hoogte te brengen zal er volgende week in elke brievenbus een folder vallen met een eerste introductie in Optimo. Tijdens de rest van het jaar is er op verschillende momenten communicatie voorzien zodat iedereen goed geïnformeerd met het nieuwe systeem kan starten.

Nieuwsoverzicht
Optimo

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt enkel op afspraak.