Nieuw: meldpunt van discriminatie op de huurmarkt

17 december ’20 (do)

Wonen is een basisrecht. Toch ondervinden veel mensen heel wat moeilijkheden bij het vinden van een geschikte woning op de huurmarkt en kan er sprake zijn van discriminatie. Via de stedelijke website kunnen kwetsbare huurders vanaf heden discriminatie melden bij Unia, de instelling die discriminatie bestrijdt. Wie hierbij hulp nodigt heeft kan bovendien bij de twee nieuwe fysieke meldpunten van de stad terecht.

Word je gediscrimineerd bij het huren van een woning op de private huisvestingsmarkt? Via www.hamont-achel.be/huurdiscriminatie kan je dit melden bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Door het meldingsformulier van Unia te integreren op haar eigen stedelijke website, tracht de stad de drempel te verlagen voor kwetsbare huurders om discriminatie te melden en om hun rechten te kennen en te verdedigen. Zo kan men individuele meldingen grondiger behandelen en kan discriminatie op de private huurmarkt beter in kaart worden gebracht om structurele maatregelen te nemen.


Fysieke meldpunten

Voor hulp bij het digitaal melden van discriminatie kan men op afspraak terecht bij de nieuwe fysieke meldpunten: het stadhuis in Hamont – dienst Stadsontwikkeling en het OCMW in Achel – Sociale dienst (huisvesting). Daar bieden de medewerkers huurders in de eerste plaats een luisterend oor om zo situaties van discriminatie te herkennen en helpen ze met het correct en volledig doorgeven van de nodige gegevens en bewijsmateriaal – zoals e-mailverkeer, sms’en, screenshots... Dit is nodig om de discriminatie te staven zodat Unia de melding zo goed mogelijk kan behandelen. Eens de melding is doorgegeven ligt het dossier volledig in handen van Unia. Discriminatie melden kan niet anoniem. Unia garandeert wel de bescherming van je gegevens.

Nieuwsoverzicht
Meldpunt

Openingsuren & contact

Stadsontwikkeling

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 20
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
stadsontwikkeling@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.