Eerstelijnszone Noord-Limburg vraagt om coronamaatregelen te blijven volgen

15 oktober ’20 (do)

Omdat alle coronacijfers in ons land nog steeds toenemen, doet de Eerstelijnszone Noord-Limburg – samen met de Noord-Limburgse en Lommelse Huisartsenkringen – een warme oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te blijven volgen. Wie (milde) tekenen van ziekte vertoont, contacteert ook best onmiddellijk zijn huisarts.

Tussen 4 en 10 oktober werden elke dag meer dan 5.000 nieuwe besmettingen bevestigd. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven toenemen. Tot enkele weken geleden raakten vooral jongeren besmet, maar intussen stijgt het aantal besmettingen sterk bij alle leeftijden, waaronder ook opnieuw kwetsbare burgers.

Eerstelijnszone Noord-Limburg, die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van iedereen binnen Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt, is in coronatijden vooral bezorgd om patiënten met chronische aandoeningen, hun mantelzorgers en kwetsbare burgers. 

Zes gouden regels

In de eerste plaats blijft het daarom belangrijk om de zes gouden regels te respecteren:

  1. Was je handen
  2. Hou afstand
  3. Beperk nauwe contacten
  4. Doe je activiteiten liefst buiten
  5. Denk aan de kwetsbare mensen
  6. Volg de regels over bijeenkomsten

Meteen naar de huisarts

Bovendien geeft Eerstelijnszone Noord-Limburg nog een laatste gouden regel: wie tekenen van ziekte vertoont – hoe mild ook – contacteert best meteen zijn huisarts. De dokter stelt een aantal vragen en bepaalt meteen of een coronatest nodig is. Is die test positief? Dan is het belangrijk om het advies van de huisarts goed te volgen en de nauwe contacten zo snel mogelijk te verwittigen. Dit is de enige manier om het virus tegen te gaan. Wie tekenen negeert en niets doet, blijft anderen besmetten. Contactonderzoek werkt alleen maar als iedereen hier actief aan meewerkt en de contacten correct doorgeeft. Met de Coronalert-app, bijvoorbeeld, gebeurt dit snel en anoniem.


Zorg voor elkaar         

Het goede nieuws is dat de cijfers in Noord-Limburg momenteel nog onder het gemiddelde van de rest van het land blijven. Om deze cijfers laag te houden, moeten de basisregels dus strikt gevolgd worden. Daarnaast vraagt de Eerstelijnszone Noord-Limburg om solidair te blijven en elkaars mentaal en fysiek welzijn in het oog te houden. Zeker nu de winter voor de deur staat, moeten we voor elkaar blijven zorgen.

Wil je meer info over het coronavirus? Raadpleeg dan www.info-coronavirus.be, bel naar 0800 14 689 (Corona-infolijn) of vraag raad aan je huisarts.

Nieuwsoverzicht