Coronacijfers stijgen, ook in Hamont-Achel: wees waakzaam

05 oktober ’20 (ma)

De coronacijfers in België blijven stijgen. Gemiddeld komen er nu elke dag meer dan 2.100 nieuwe bevestigde besmettingen bij. Ook in Hamont-Achel neemt het aantal coronagevallen toe. Dit is geen reden tot paniek, maar toont aan dat waakzaamheid en het naleven van de maatregelen nodig blijven. Het stadsbestuur rekent dan ook op het gezond verstand van haar inwoners en roept op om zorg te dragen voor elkaar.


Volgens de laatste cijfers werden er in ons stadje de laatste 7 dagen 12 personen positief getest op COVID-19. Op dit moment zijn er nog geen besmettingen bij mensen ouder dan 65 jaar vastgesteld. Onder de positieve gevallen bevinden zich echter wel een aantal minderjarigen die in Hamont-Achel naar school gaan. De betrokken scholen werden reeds op de hoogte gesteld. Samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) wordt het nodige gedaan om een uitbraak te voorkomen en de impact te beperken. De betrokken leerlingen en hun ouders werden via de scholen en het CLB snel en correct geïnformeerd zodat zij weten waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen.

Hoewel de contact tracing volop aan de gang is, moeten we beseffen dat personen die besmet zijn met COVID-19 vaak nog voor het vertonen van symptomen of afname van een positieve test nog in contact kwamen met anderen. Denk maar aan schoolgaande kinderen die daarnaast nog deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, het bezoeken van vrienden en familie, het contact met collega’s op de werkvloer… Het volledig voorkomen van besmetting is dan ook quasi onmogelijk, maar samen kunnen we dit zoveel mogelijk vermijden door de basismaatregelen te respecteren.

Zes gouden regels

Door de zes gouden regels te respecteren, gaan we samen de verspreiding van het coronavirus tegen. Daarom roept het stadsbestuur op om:

  • de basisregels met betrekking tot hygiëne te respecteren en bijvoorbeeld regelmatig je handen te wassen;
  • het aantal nauwe contacten te beperken;
  • extra op te letten bij mensen die gevoelig zijn voor het virus zoals risicopatiënten en personen ouder dan 65 jaar;
  • een activiteit bij voorkeur buiten te laten doorgaan;
  • steeds 1,5 meter afstand te houden en – indien dat niet mogelijk is – een mondmasker te dragen;
  • de richtlijnen voor georganiseerde activiteiten strikt na te leven.

Heb jij bepaalde ‘coronasymptomen’ zoals hoesten, ademhalingsproblemen, koorts, pijnklachten, moeheid, diarree of smaakverlies en/of verlies van de reukzin? Blijf dan thuis en contacteer je huisarts. Doe dit ook bij lichte symptomen. Als je huisarts vermoedt dat je corona (COVID-19) hebt, zal hij/zij jou testen of doorverwijzen naar het triagecentrum bij jou in de buurt. In afwachting van je resultaat blijf je thuis en noteer je alvast de gegevens van alle personen waarmee je in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen begonnen.

Voor algemene informatie over het coronavirus kan je terecht op www.info-coronavirus.be. Hier vind je ook de actuele cijfers terug. Voor specifieke vragen neem je contact op met de federale overheid. Dit kan telefonisch via 0800 146 89 of per e-mail via info-coronavirus@health.fgov.be.

Nieuwsoverzicht