naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Stadsbestuur zet Werelddag Geestelijke Gezondheid in de kijker

20 september ’17 (wo)

In het kader van Werelddag Geestelijke Gezondheid op 10 oktober organiseert het stadsbestuur van Hamont-Achel begin volgende maand een aantal toffe activiteiten. Zo staan er een ludieke toneelvoorstelling, een kinderfilm en twee interessante lezingen op het programma. Op deze manier maken zowel jong als oud kennis met het belang van geestelijke gezondheid.

Burgemeester Theo Schuurmans: “Gezondheid wordt door ieder van ons als het hoogste goed ervaren. Voor velen slaat dat in eerste instantie op fysiek welzijn, terwijl de minder zichtbare geestelijke gezondheid zeker niet minder belangrijk is. Via de Werelddag Geestelijke Gezondheid vraagt de VVGG (Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid) aandacht voor deze problematiek. Een initiatief waar we vanuit onze stad graag aan meewerken.”

“Als Gezonde Gemeente vinden we het belangrijk om in te zetten op verschillende gezondheidsthema’s”, gaat OCMW-voorzitter Serge Vander Linden verder. “Geestelijke gezondheid is daar één van. Uit verschillende onderzoeken blijkt immers dat een kwart van de Vlamingen zich slecht in z’n vel voelt. Bovendien zegt één op de drie jongeren psychische problemen te hebben en denkt de helft van de Vlaamse werknemers tussen dit en vijf jaar een burn-out te hebben. We hebben dus voldoende reden om hierrond actie te voeren."

 

‘Samen Veerkrachtig’

Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ organiseert het stadsbestuur van Hamont-Achel vier activiteiten. Zo vindt op maandag 2 oktober het educatief toneel ‘Geluk op grootmoeders wijze’ plaats, een voorstelling door en voor senioren. Deze voorstelling van de Letterhoutemse toneelgroep draait rond een groepje bevriende ouderen die wekelijks bijeenkomen in hun stamcafé. Daar pakken ze aan de hand van tips uit de ‘Fit in je hoofd’-campagne en de nodige dosis humor hun eigen geestelijke gezondheid aan.

De jongsten onder ons maken op woensdag 4 oktober met de film ‘Inside Out’ een tripje in het hoofd van Riley. Dit meisje ondervindt dat opgroeien niet gebeurt zonder vallen en opstaan. Net als iedereen wordt ze geleid door haar emoties: plezier, angst, woede, afkeer en verdriet. Deze emoties wonen in het Hoofdkwartier, een bestuurscentrum in het hoofd van Riley. Daar geven ze haar advies over hoe ze om kan gaan met zaken in het dagelijkse leven.

Op donderdag 5 oktober kan je komen luisteren naar de lezing ‘Weerbaarheid bij kinderen’ van leraar, psychotherapeut en procesbegeleider Jurgen Peeters. Brenda Froyen sluit op woensdag 11 oktober het rijtje af met de lezing ‘Uitgedokterd’. Daarin schetst ze vanuit haar eigen ervaring een openhartig en verhelderend beeld van wat er in iemand omgaat tijdens een psychose. De auteur pleit met haar lezingen voor meer menselijkheid en veerkracht in de omgang met psychiatrische patiënten.

Meer informatie rond de verschillende activiteiten vind je in de kalender van onze stad.

Nieuwsoverzicht
Geestelijke gezondheid

Openingsuren & contact

Welzijn

adres
Michielsplein 13930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 01
Fax fax
011 80 55 59
e-mail
welzijn@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

Lees meer artikels over