naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Hamont-Achel wint zilveren medaille in groen- en milieuwedstrijd Entente Florale Europe

16 september ’17 (za)

In het Sloveense Podcetrtek vond vrijdagavond de prijsuitreiking van Entente Florale Europe plaats. Hamont-Achel sleepte er overtuigend een zilveren plak in de wacht. Een knappe prestatie. Dat vindt ook schepen van milieu en openbaar groen Guy Joosten. “We zijn heel fier op onze stad”, klinkt het. “Het was al een eer op zich dat we mee mochten doen aan deze wedstrijd, maar deze zilveren medaille maakt het plaatje natuurlijk helemaal compleet.”

In december 2016 werd Hamont-Achel door de Vereniging van Openbaar Groen (VVOG) uitgeroepen tot Groen- en Bloemenstad 2017. Deze benoeming betekende meteen een ticket voor de leefmilieuwedstrijd Entente Florale Europe. In het kader van deze internationale wedstrijd, georganiseerd door de European Association for Flowers and Landscapes, trok een professionele jury deze zomer richting Hamont-Achel. Deze juryleden beoordeelden de stad op basis van verschillende criteria zoals milieuzorg, netheid, landschap, natuurbeheer en -ontwikkeling, zorg voor erfgoed, natuureducatie, participatie… Oog voor duurzaamheid en een langetermijnvisie stonden daarbij centraal.

Pittoresk stadje

“Onze stad scoorde maar liefst 82 op 100 punten. Daarvoor ontvingen we een welverdiende zilveren medaille”, vertelt schepen Joosten. “De jury vond Hamont-Achel een pittoresk, maar indrukwekkend stadje. Het sprong onmiddellijk in het oog dankzij het gevarieerde aanbod van landbouw, bos, groene zones, beken en vijvers. We blikken dan ook terug op een geslaagd project waarbij we met de verschillende stadsdiensten succesvol samenwerkten. Ook de inwoners zelf droegen bovendien hun steentje bij. Denk maar aan de actie ‘Doe zoals je buur, hang bloemen aan de muur’ waarbij onze Hamont-Achelaren hun gevel en voortuin letterlijk in de bloemetjes zetten."

Ook burgemeester Theo Schuurmans is zeer tevreden met het behaalde resultaat. “Dit is een bevestiging van alle positieve commentaren die we krijgen van zowel onze inwoners als van de toeristen die Hamont-Achel bezoeken”, klinkt het. “Ons charmante stadje heeft verschillende uiteenlopende troeven: twee gezellige dorpscentra in combinatie met een knap staaltje natuur, fraaie monumenten en natuurlijk tal van activiteiten die zorgen voor een aangename sfeer. Chap’Eau, het evenement dat onze Warmbeek in de kijker zet en over enkele weken plaatsvindt, is daar alvast een prachtig voorbeeld van.”

Groene Lente

Als Groen- en Bloemenstad 2017 is Hamont-Achel op 19 december gastheer voor de finale van de Groene Lente. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd van VVOG worden verschillende prijzen uitgereikt voor steden en gemeenten met de beste groen- en bloemenprojecten. Hamont-Achel geeft die avond ook de fakkel van Groen- en Bloemenstad door aan een andere stad of gemeente die op zijn beurt België mag vertegenwoordigen tijdens Entente Florale Europe 2018.

De uitslag:

  • Ruimtelijke planning: 8/10
  • Natuurlijke omgeving: 9/10
  • Woonomgeving: 8/10
  • Landschap: 9/10
  • Groene ruimtes: 8/10
  • Beplantingen: 8/10
  • Toerisme en recreatie: 9/10
  • Participatie: 7/10
  • Presentatie: 9/10
  • Educatie: 7/10

Totaal: 82/100

Er wordt een gouden medaille uitgereikt vanaf 85/100.

Nieuwsoverzicht
Entente Florale Europe

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over