naar inhoud

Doe zoals je buur, hang bloemen aan je muur!

12 april ’17 (wo)

De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) heeft Hamont-Achel uitgroepen tot Groen- en Bloemenstad 2017. De stad doet hierdoor mee aan Entente Florale Europe (EFE), een internationale wedstrijd waarbij betrokkenheid van de eigen inwoners één van de belangrijkste beoordelingsprincipes is. Om die reden organiseert het stadsbestuur een heuse bebloemings- en beplantingsactie voor Hamont-Achelaren, waarvoor een verduidelijkende infosessie georganiseerd wordt op donderdag 27 april om 20.00 uur in het stadhuis.

 

Hamont-Achel heeft een lange traditie op het vlak van bebloeming, zowel door de groendienst als door de eigen bevolking. Mooie voorgevels en voortuinen speelden ook in het verleden al een grote rol in het straatbeeld van de stad. Dat zag je duidelijk tijdens het “Doe zoals je buur, hang bloemen aan je muur’-initiatief, dat jaren geleden meerdere keren georganiseerd werd. Naar aanleiding van de deelname aan Entente Florale Europe wordt deze succesformule nu nieuw leven in geblazen.

 

Wie deelneemt aan de bebloemings- en beplantingsactie van de stad engageert zich om via zijn terrasbebloeming of voortuin een mooie uitstraling te geven aan Hamont-Achel. Zo zet je je eigen woonplaats letterlijk in de bloemetjes, maar kan je ook een mooie prijs winnen. De jury zal immers een vijftigtal laureaten aanduiden die uitgenodigd worden voor een daguitstap in september.

 

De actie wordt ingedeeld in vijf categorieën:

  1. gevel- en terrasbebloeming (max. 2 meter van gevel tot openbare weg)
  2. kleine voortuinen tot 100 m²
  3. grote voortuinen vanaf 100 m²
  4. landbouwbedrijven
  5. commerciële bedrijven

 

Er worden aparte prijzen uitgereikt volgens de volgende beoordelingscriteria:

  • meest bloemenrijke tuin
  • meest natuurlijke of ecologische tuin

 

De enige voorwaarden om deel te nemen zijn:

  • dat je alleen levende planten en bloemen toepast,
  • dat je tuin zichtbaar is vanaf de straat,
  • dat je enkel in één categorie kan meedoen.

Inschrijven is niet nodig.

 

Verloop

De jury bezoekt tijdens de zomermaanden (juli en augustus) alle kandidaten en geeft punten op kleur, natuurlijkheid, originaliteit en onderhoud. Na de zomer worden alle deelnemers uitgenodigd op de prijsuitreiking.

 

Informatieavond

Voor degenen die meer details willen verkrijgen over deze bebloemingsactie, of tips wensen te ontvangen over de uitvoering van beplanting of bebloeming, vindt er op donderdagavond 27 april om 20.00 uur een informatieavond plaats in het stadhuis, Stad 40 te Hamont-Achel.

Nieuwsoverzicht
Bebloeming

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.