naar inhoud

Actieplan hondenpoepvrij Hamont-Achel

08 maart ’17 (wo)

Wie ooit nietsvermoedend in hondenpoep heeft gestapt zal het weten: het is geen aangename ervaring en het zorgt voor heel wat ergernis. Om het probleem van hondenpoep op voetpaden, in bermen en op pleinen een halt toe te roepen, werkte de stad Hamont-Achel een uitgebreid actieplan uit, dat inspeelt op de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. Concreet bestaat het plan uit een sensibiliseringscampagne, uit het ter beschikking stellen van middelen voor hondenbezitters om zich van hondenpoep te ontdoen en uit repressieve maatregelen door de lokale politie.

 

Hondenpoepbuis

Het opruimen van hondenpoep is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter. Volgens het gemeentelijk overlastreglement is elk hondenbaasje immers verplicht om – wanneer hij of zij met de hond gaat wandelen – de hondenpoep van het openbaar domein te verwijderen met behulp van een zakje. Niet elke hondenbezitter leeft deze regel echter na en bovendien wordt het zakje vaak in de struiken gegooid, waardoor het probleem blijft.

Om hondenliefhebbers tegemoet te komen en hen een gebruiksvriendelijk middel te bieden om zich op een eenvoudige manier te ontdoen van hondenpoepzakjes, startte de stad vorig jaar een proefproject met hondenpoepbuizen die op een tiental locaties in Hamont-centrum werden geplaatst. Deze zijn ontworpen met het oog op hondenpoepzakjes, waardoor er geen grote zaken in gedeponeerd kunnen worden. Binnenkort wordt dit nieuwe systeem geëvalueerd. Wanneer dit positief blijkt, worden er ook hondenpoepbuizen in Achel geplaatst.

 

Sensibilisatie en controles

De verschillende hondenpoepbuizen zijn allemaal voorzien van speciale bordjes, waarmee de stad de hondenbezitters verder tracht te sensibiliseren. De bordjes spreken de hondenbaasjes rechtstreeks aan en bevatten de tekst: ‘We houden van uw hond, maar ook van nette voetpaden, bermen en pleinen. Ruim daarom de hondenpoep op en gebruik de hondenpoepbuis.’ Naast hondenpoepbuizen en de bijhorende bordjes, wordt ook de lokale politie ingeschakeld om verstrengd toezicht te houden op het naleven van het verbod op het achterlaten van hondenpoep op openbare plaatsen

“Met betrekking tot het hondenpoepprobleem zijn we in overleg gegaan met de lokale politie en hebben we samen besloten dat er ook ingezet wordt op gerichte controles”, zegt schepen van milieu en duurzaamheid Guy Joosten. “Daarbij worden controles uitgevoerd die soms op voorhand door de politie zullen worden aangekondigd, te vergelijken met de flitscontroles, maar gebeuren er evenzeer ook onaangekondigde controles. Deze zullen in het voorjaar van 2017 weer plaatsvinden, vooral op locaties zoals de speeltuinen, de fit-o-meter en de kerkhoven. Ook doen we een oproep aan de burgers om hondeneigenaars die de regels aan hun laars lappen, hier vriendelijk op aan te spreken. Zo hopen we onze volledige stad op termijn hondenpoepvrij te maken. Dat is immers voor iedereen aangenamer, niet alleen voor de hondenbezitters zelf.”

Het stadsbestuur geeft verder aan dat er binnenkort een hondenlosloopzone zal worden aangelegd aan de rand van een openbaar bos op de Haarterheide, langs de Nobelstraat. Hier kunnen honden onder het waakzame oog van hun baasjes loslopen, rondsnuffelen en ravotten.

Nieuwsoverzicht
Hondenpoepbuis

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.