Vernieuwd stadspark vlak voor zomervakantie terug open

26 juni ’20 (vr)

Onder een stralend zonnetje werd deze namiddag het vernieuwde stadspark in Hamont-Achel heropend. De eer was aan enkele kinderen van de buitenschoolse opvang IBO De Pagadder om als eerste de nieuwe speeltoestellen uit te proberen. Omwille van de coronacrisis kon de feestelijke opening van het stadspark – die niet toevallig door zou gaan op Buitenspeeldag – helaas niet plaatsvinden. Deze wordt uitgesteld naar een latere datum. Maar omdat de maatregelen inmiddels versoepeld zijn en de vakantie voor de deur staat, besliste men om de speeltuin al te heropenen voor een zomer vol plezier.

Afgelopen voorjaar kreeg het stadspark een heuse make-over. Hiervoor werd een nieuw plan uitgewerkt waarbij een duurzame, multifunctionele inrichting centraal staat en de Hamont-Achelse jeugd zelf kan kiezen hoe ze aan vrijetijdsbesteding doen. Naast 13 nieuwe speeltoestellen – waaronder een evenwichtsparcours, een groot luchtkussen, een groot klim- en klautertoestel, een waterspelelement… – werden er ook banken en picknicktafels voorzien, alsook twee fietsenstallingen waarvan eentje overdekt.

Herinrichting door de stadswerf

De make-over van het stadspark kostte in totaal € 294.989 euro. Bijna € 180.000 hiervan werd benut voor uitbestede werken zoals de aanleg van een tennismuur en het leveren en plaatsen van de speeltoestellen. Voor de fietsenstallingen kon de stad rekenen op een subsidie van de Provincie Limburg. Daarnaast werd er voor meer dan € 53.000 aan materialen gekocht voor de herinrichting van het stadspark.

Een groot deel van deze werken werd echter niet uitbesteed, maar uitgevoerd door de medewerkers van de stadswerf. Hierdoor kon men heel wat kosten besparen. In totaal werden er voor in de herinrichting van het stadspark – waaronder mets- en karweiklussen, graaf- en klinkerwerken, het inzaaien van gras… – 1.780 werkuren uitgetrokken, goed voor een bedrag van € 62.300. Dat onze eigen medewerkers over de nodige vakkundigheid beschikken blijkt uit het prachtige resultaat dat zij hebben neergezet. Het stadsbestuur wenst hen dan ook graag van harte te bedanken voor hun inzet. Ze mogen trots zijn op het knappe werk dat zij verricht hebben.

Publiek toegankelijk mits naleven maatregelen

Vanaf heden is het stadspark opnieuw toegankelijk voor het publiek. Het stadsbestuur vraagt wel om de geldende richtlijnen steeds in acht te nemen. Zo zijn speeltuinen momenteel voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. Volwassenen die hun kind(eren) begeleiden dienen ten allen tijde de regels inzake social distancing te respecteren, in het bijzonder het behoud van de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Nieuwsoverzicht