Mobiele zorgunits voortaan mogelijk in Hamont-Achelse tuinen

25 juni ’20 (do)

We leven alsmaar langer en willen ook op onze oude dag liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Steeds meer (klein)kinderen willen hun (groot)ouders dan ook blijvende zorg onder hetzelfde dak aanbieden onder de vorm van mantelzorg. Anderzijds zijn er ouders met een zorgbehoevend kind dat onder toezicht, en met zorg van de ouders, toch zelfstandig wil wonen. Vaak moet hiervoor de woning verbouwd of aangepast worden, wat op praktisch en financieel vlak een grote stap is. Een mobiele mantelzorgwoning in de tuin kan in dat geval een oplossing bieden. Tijdens de zitting van 25 juni 2020 keurde de gemeenteraad – in afwachting van de wetgeving van de hogere overheid – dan ook een eigen beleid rond zorgwonen goed.

Het stadsbestuur ontwikkelde een duidelijk kader omtrent zorgwonen buiten de hoofdwoning. Zo wordt het mogelijk om een mobiele zorgwoning in de tuin te laten plaatsen. Deze zorgunit is een op zich staande tijdelijke constructie die losstaat van de bestaande woning. Het plaatsen van zo’n unit heeft heel wat voordelen. Zo vergt het geen ingrijpende werken en is financieel een stuk interessanter dan een verbouwing aan de hoofdwoning.

Wel is het verplicht om voor de plaatsing een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aan te vragen. De vergunning is steeds tijdelijk. Voor de duur van de toegekende vergunning krijgt de zorgunit een afzonderlijk huisnummer; hiervoor wordt de letter T toegevoegd aan het bestaande huisnummer van de hoofdwoning. Net als elke andere woning moet ook de zorgunit voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften en de EPB-regelgeving. Voor meer info over de zorgunits en het indienen van een aanvraag kan je steeds contact opnemen met onze dienst Stadsontwikkeling.

Nieuwsoverzicht
Themabeeld: hand van jongere persoon op die van oudere persoon

Openingsuren & contact

Stadsontwikkeling

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 20
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
stadsontwikkeling@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 15.30 tot 18.30 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.

Lees meer artikels over