Grens met Nederland open vanaf 15 juni, proefopstellingen om verkeersveiligheid te verhogen

09 juni ’20 (di)

Omwille van de coronacrisis waren de grensovergangen met Nederland de afgelopen maanden gesloten. Deze maatregel trof velen van ons. Bezoek aan familie en vrienden was onmogelijk, zelfs een fietstocht over de grens kon niet meer. Intussen zijn er al meer verplaatsingen over de grens terug mogelijk, al blijven er ook tot komende maandag nog beperkende maatregelen van kracht. Vanaf maandag 15 juni gaat de grens dan officieel terug open.

Ondanks de vele negatieve effecten die de afsluiting van de grenzen heeft gehad voor onze inwoners zijn er ook enkele positieve gevolgen. Zo zijn momenteel alle grensovergangen reeds toegankelijk voor voetgangers en fietsen waardoor zij op een aangenamere en veiligere manier de grens oversteken. Bij het terug openstellen van de grenzen wil het stadsbestuur graag deze positieve effecten van het afsluiten van de grens proberen te behouden.

Verkeersveiligheid verhogen

Om te bekijken op welke manier het stadsbestuur de verkeersveiligheid op de grensovergangen kan verhogen, zullen er in de nabije toekomst enkele proefopstellingen worden gerealiseerd. Zo zal de grensovergang aan de parking langs de Beverbeekseheide (de leugenbarak) enkel nog toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers. Om het autoverkeer op de Schafterdijk (Achel) en de Toomstraat (Hamont) te ontmoedigen, worden er op deze locaties binnen afzienbare tijd tractorsluizen geïnstalleerd.

De proefopstellingen worden na een periode van 1 jaar geëvalueerd en daar waar nodig aangepast.

Nieuwsoverzicht