Huis-aan-huisbedeling mondmaskers vanaf 18 mei

13 mei ’20 (wo)

Eind april besliste de stad Hamont-Achel om samen met de 8 andere gemeenten binnen de Hulpverleningszone Noord-Limburg een groepsaankoop te doen voor mondmaskers. Deze spelen namelijk een belangrijke rol binnen de exitstrategie bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Zo is het dragen van een mondmasker sinds 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en zal het voor leerlingen ouder dan 12 jaar verplicht zijn om een mondmasker te dragen bij de heropstart van de scholen. Ook op drukke plaatsen zoals winkels en indien het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, wordt het gebruik van een mondmasker sterk aanbevolen.

Via de groepsaankoop werd een bestelling voor 120.000 herbruikbare katoenen mondmaskers geplaatst. Daarnaast bestelde de stad Hamont-Achel ook nog eens 3.500 exemplaren via de provinciale aankoop. In totaal zijn er zo voldoende mondmaskers beschikbaar om elke 12-plusser in Hamont-Achel van één exemplaar te voorzien. Deze mondmaskers worden aan de stad geleverd tussen 14 en 22 mei. De verdeling aan de burgers start vanaf 18 mei en zal – in tegenstelling tot eerdere berichten – verlopen via een huis-aan-huisbedeling.

Maskers en filters federale overheid

Wanneer de mondmaskers van de federale overheid geleverd worden, is nog niet duidelijk. De filters stromen sinds 4 mei binnen via verschillende leveringen. Vanaf de levering op maandag 18 mei beschikt de stad Hamont-Achel over voldoende filters om elk gezin – ongeacht de samenstelling – van één filterset (bevat twee filters) te voorzien. Deze worden dan ook samen met de mondmaskers bedeeld.

Wie ontvangt wat vanaf 18 mei?

Van zodra er voldoende mondmaskers en filtersets geleverd zijn op maandag 18 mei, worden deze volgens de geldende hygiënemaatregelen in enveloppen gestoken, samen met een begeleidende folder met meer informatie. Deze worden vervolgens huis-aan-huis bedeeld.

  • Een alleenstaande ontvangt één mondmasker en één filterset (bevat twee filters);
  • Een gezin ontvangt één mondmasker voor ieder gezinslid ouder dan 12 en één filterset (bevat twee filters).

De overige filters en de mondmaskers van de federale overheid worden op een later tijdstip bedeeld. Hoe deze distributie zal gebeuren, werd nog niet beslist. Van zodra hier meer informatie over bekend is, volgt er een nieuwe communicatie vanuit de stad.

Nieuwsoverzicht