Grensovergangen met Nederland afgesloten: enkel Sint-Odilialaan en Keunenlaan open voor essentieel verkeer

22 maart ’20 (zo)

Vanaf vandaag worden de grensovergangen met Nederland afgesloten. Eerder werd reeds een verbod op niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland opgelegd, maar helaas wordt deze maatregel onvoldoende gerespecteerd. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden de grenzen nu afgezet. Enkel de grensovergangen op de Sint-Odilialaan (Achel) en de Keunenlaan (Hamont) blijven geopend en dit enkel voor essentiële verplaatsingen.

Onder essentiële verplaatsingen vallen onder andere grensarbeid en verplaatsingen in het kader van co-ouderschap, omgangsrecht en familiehereniging. Bezoek aan familie dat niet onder hetzelfde dak woont is niet toegelaten, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare personen. Op vakantie gaan, shoppen of uit gaan eten zijn géén essentiële verplaatsingen en zijn dus verboden. Ook winkelen in de supermarkten over de grens is dus niet toegelaten.

Controles

De politie zal controles uitvoeren om erop toe te zien dat iedereen de maatregelen respecteert. Het stadsbestuur raadt grensarbeiders aan om bijvoorbeeld een loonbrief in de wagen te leggen om aan te kunnen tonen dat men in het buitenland werkt. Wie de maatregelen niet naleeft, zal hiervoor gesanctioneerd worden en een boete krijgen. Deze boetes kunnen oplopen tot 4.000 euro.

Het stadsbestuur vraagt met aandrang om alle maatregelen strikt na te leven om zo de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen.

Meer info: www.hamont-achel.be/coronavirus

Nieuwsoverzicht