04. Hamont-Achel helpt

In deze periode is het meer dan ooit belangrijk dat mensen elkaar helpen. Gelukkig zien we ook in Hamont-Achel meer en meer burgerintiatieven ontstaan. Buren, vrienden en familie helpen elkaar en mensen uit risicogroepen door bijvoorbeeld boodschappen te doen, naar de apotheek te gaan of contact te houden via sociale media. Als stadsbestuur willen we zelf ook initiatieven op poten zetten om de solidariteit te bevorderen. Daarom werken we samen met Give a Day om hulpvragers en vrijwilligers te verbinden. 

Wil je zelf helpen?

Via het vrijwilligersplatform van Hamont-Achel Helpt kan je je aanmelden. Op dit platform zie je voor welke hulpvragen we momenteel vrijwilligers zoeken.

We zoeken vrijwilligers om volgende vormen van hulp te bieden:

 • Boeken afhalen in de bibliotheek;
 • Een tekening maken of een brief schrijven;
 • Een babbeltje doen via sociale media;
 • Telefonisch contact houden;
 • Naar de post gaan;
 • Naar de apotheek gaan;
 • Hond uitlaten;
 • Boodschappen doen;

Klik op de vorm van hulp die je interessant lijkt en schrijf je in. Hierna krijg je een bevestiging van inschrijving. Daarna gaan we met jouw inschrijving aan de slag en matchen we je met de persoon die jouw hulp het beste kan gebruiken. We bezorgen je de nodige gegevens van de hulpvrager, zodat jij deze persoon zelf kan contacteren. Uiteraard houden wij ons aan de GDPR-regels; je gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Opgelet: de mogelijkheid bestaat dat er niet meteen een passende hulpvraag voor je binnenkomt. Daarom vragen we je om geduldig te zijn. Het staat je natuurlijk vrij om naast Hamont-Achel Helpt andere vormen van hulp aan te bieden.

Heb je hulp nodig?  

Dan kan je je eveneens inschrijven op Hamont-Achel Helpt. Kies de vorm van hulp die je nodig hebt en we bekijken welke vrijwilliger we kunnen inzetten om jou te helpen. Jouw gegevens worden dan doorgegeven aan deze vrijwilliger, zodat hij of zij rechtstreeks contact met je kan opnemen. Ook jouw gegevens zijn verder veilig bij ons in het kader van GDPR.

Gratis verzekering

Als vrijwilliger heb je recht op een gratis vrijwilligersverzekering via het Vlaams Steunpunt voor vrijwilligers. Deze verzekering werd uitgebreid naar iedereen die zich tijdens de coronacrisis wil inzetten voor anderen. Zo ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade tijdens de uitoefening van je vrijwilligerswerk.

Meer informatie vind je op www.vlaanderenvrijwilligt.be.

Hulpkaartje

Weet jij iemand wonen die hulp nodig heeft en wil je deze persoon graag onmiddellijk van dienst zijn? Dan kan je linksboven deze pagina een hulpkaartje downloaden. Print dit af, vul je contactgegevens in en duid aan waarmee je graag wil helpen. Zo kan deze persoon jou gemakkelijk contacteren. 


Op zoek naar andere initiatieven?

Corona.vlaanderen

Corona.vlaanderen verzamelt alle lokale activiteiten en initiatieven op één plaats. Zowel particulieren, zelfstandigen als ondernemingen die tijdens deze crisis diensten aanbieden aan hun medemensen, kunnen deze hier gratis registreren. Indien je zelf op zoek bent naar hulp, kan je hier een initiatief zoeken dat jou verder kan helpen.


Hulp bieden in de zorg

Indien je een medische, verpleegkundige of paramedische achtergrond hebt, en je wilt je graag als vrijwilliger in de zorg aanbieden. Dan doe je dit best via het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ziekenhuizen, huisartsenwachtposten en andere zorgaanbieders krijgen toegang tot de gegevens van de vrijwilligers die zich hier aangemeld hebben.

E-loket

 • Hamont-Achel Helpt: vraag een helpende hand tijdens de coronacrisis

  Formulier
Hulpkaartje

Meer info

Onthaal - Stadhuis

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 00
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
stad@hamont-achel.be