Project geveltuinen

In samenwerking met Groene Gevels vzw geeft de stad Hamont-Achel dit voorjaar 30 gratis geveltuintjes weg. Wil jij je woning een meer natuurlijke uitstraling geven en bijdragen tot meer groen in het straatbeeld? Lees dan zeker verder! 

Een geveltuin met een goed gekozen klimplant fleurt je gevel op en heeft tal van voordelen. Zo zorgt het voor verkoeling in de zomer, filtert het fijn stof uit de lucht, houdt het regenwater langer vast én het draagt bij aan de biodiversiteit. Dankzij Groene Gevels vzw en de stad Hamont-Achel kunnen eigenaars met een woning zonder voortuin of met een gevel op de rooilijn gratis een groene gevel krijgen. 

Groene Gevels vzw werkt met klimplanten die zich niet aan de gevel vasthechten, maar die enkel via een klimhulp klimmen. Er is dus geen wildgroei of gevelschade mogelijk. Het maken van een plantvak, plaatsen van de klimhulp en planten en aanbinden van de plant wordt allemaal voor je gedaan. Jij moet de plant alleen goed verzorgen en snoeien wanneer nodig. 

 


Wil jij je kandidaatstellen voor een gratis geveltuin? Lees hieronder de voorwaarden en dien je kandidatuur in via onderstaand e-formulier 'Inschrijving kandidaten gratis én eigen geveltuintje'.

Infomoment

Weet je niet of het iets voor jou is? Kom alles te weten over dit project tijdens de infomomenten die in februari worden georganiseerd:

 • Fysiek infomoment op donderdag 8 februari om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis
 • Online infomoment op maandag 19 februari om 20.00 uur via een Teams vergadering

Schrijf je in via 011 51 05 22 of het e-formulier onderaan deze pagina.

Subsidie voor zelf aanleggen van geveltuin

Heb jij groene vingers en wil je graag zelf je geveltuin voorzien? Dat kan door ook een aanvraag (met schets met inplanting van het plantvak) in te dienen via onderstaand e-formulier 'Inschrijving kandidaten gratis én eigen geveltuintje'. Vervolgens komt de stadswerf bekijken welke afmetingen mogelijk zijn voor jouw geveltuin. Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, hoor je zo snel mogelijk wanneer stadsmedewerkers de stoeptegels komen openbreken en je aan de slag kan.   

Let wel: indien je zelf aan de slag gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Je kan wel een subsidie (max. 100 euro) aanvragen voor de kostprijs van de planten en de klimhulp. Na aanleg van jouw geveltuintje, vraag je de subsidie aan via onderstaand e-formulier. Je voegt jouw factuur en een foto van het aangelegde tuintje toe aan je aanvraag.

Voor wie

Alle inwoners van de stad Hamont-Achel.

Voorwaarden

Voor een gratis groene gevel dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden: 

 • Je gevel grenst aan het openbaar domein.
 • De breedte van de geveltuin bedraagt maximaal 30 cm tot op een hoogte van 3 meter (en 60 cm boven de 3 meter hoog). De klimhulpen steken maximaal 20 cm uit.
 • Naast de maximale breedte van 30 cm moet er altijd voldoende vrije doorgang zijn. Dit wil zeggen dat er minimaal 120 cm vrije doorgang beschikbaar blijft (150 cm wanneer het voetpad meer dan 2 meter breed is).
 • De geveltuin blijft op een afstand van minimaal 30 cm verwijderd van de scheidingslijn met de buren, tenzij de buren akkoord gaan om daarvan af te wijken.
 • Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn.
 • De geveltuin moet worden afgeboord in een vloeiende lijn als geleidingshulp voor blinden en slechtzienden.
 • De bewoner van het huis of eigenaar van de muur moet de geveltuin en de verharding errond zodanig onderhouden dat ze geen hinder of gevaar opleveren voor het verkeer. De planten mogen niet buiten de rand van het plantvak uitspringen.
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden bij onderhoud.
 • Er worden geen invasieve soorten aangeplant.

Lees ook zeker het subsidiereglement onderaan deze pagina eens na.


Indien je zelf een geveltuin aanlegt

De voorwaarden voor het aanvragen van een subsidie voor het zelf aanleggen van een geveltuin werden vastgelegd in het subsidiereglement dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 januari 2024 welke je onderaan deze pagina terugvindt. 

Hoe aanvragen

Je kan je kandidaat stellen door onderstaande e-formulier 'Inschrijving kandidaten gratis en eigen geveltuintje' in te vullen. Je hebt hiervoor de tijd tot en met 10 maart 2024. Vervolgens hoor je zo snel mogelijk of je aanvraag werd goedgekeurd en wanneer de groene gevel of geveltuin wordt geïnstalleerd. De aanplant van de geveltuintjes is voorzien midden tot einde april 2024.

Indien je zelf een geveltuin aanlegt

De afhandeling voor het zelf aanleggen van een geveltuin werd vastgelegd in het subsidiereglement welke je onderaan deze pagina terugvindt. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, komt de stadswerf voor jouw woning enkele stoeptegels opbreken. Ze vervangen de fundering door teelaarde, waarna het aan jou is om met je groene vingers aan de slag te gaan.

E-loket

 • Aanvraag subsidie aanleg eigen geveltuintje

  Formulier
 • Inschrijvingsformulier infomoment geveltuintjes

  Formulier
groenegevels3

Meer info

Duurzaamheid

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 22
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
duurzaamheid@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De dienst stadsontwikkeling werkt op afspraak

Een afspraak inboeken bij de dienst Milieu of Duurzaamheid kan enkel telefonisch via het nummer 011 51 05 20.

Op woensdagnamiddag is een vrij inloopmoment voorzien, een afspraak is dan niet nodig.