Doe zoals je buur, hang bloemen aan je muur!

De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) heeft Hamont-Achel uitgroepen tot Groen- en Bloemenstad 2017. De stad doet hierdoor mee aan Entente Florale Europe (EFE), een internationale wedstrijd waarbij betrokkenheid van de eigen inwoners één van de belangrijkste beoordelingsprincipes is. Om die reden organiseert het stadsbestuur een heuse bebloemings- en beplantingsactie voor Hamont-Achelaren.

Hamont-Achel heeft een lange traditie op het vlak van bebloeming, zowel door de groendienst als door de eigen bevolking. Mooie voorgevels en voortuinen speelden ook in het verleden al een grote rol in het straatbeeld van de stad. Dat zag je duidelijk tijdens het “Doe zoals je buur, hang bloemen aan je muur’-initiatief, dat jaren geleden meerdere keren georganiseerd werd. Naar aanleiding van de deelname aan Entente Florale Europe wordt deze succesformule nu nieuw leven in geblazen.

Wie deelneemt aan de bebloemings- en beplantingsactie van de stad engageert zich om via zijn terrasbebloeming of voortuin een mooie uitstraling te geven aan Hamont-Achel. Zo zet je je eigen woonplaats letterlijk in de bloemetjes, maar kan je ook een mooie prijs winnen. De jury zal immers een vijftigtal laureaten aanduiden die uitgenodigd worden voor een daguitstap in september.

Voorwaarden

De enige voorwaarden om deel te nemen zijn:

  • dat je alleen levende planten en bloemen toepast,
  • dat je tuin zichtbaar is vanaf de straat,

Inschrijven is niet nodig.

Regelgeving

De actie wordt ingedeeld in vijf categorieën:

  1. gevel- en terrasbebloeming (max. 2 meter van gevel tot openbare weg)
  2. kleine voortuinen tot 100 m²
  3. grote voortuinen vanaf 100 m²
  4. landbouwbedrijven
  5. commerciële bedrijven

 Er worden aparte prijzen uitgereikt volgens de volgende beoordelingscriteria:

  • meest bloemenrijke tuin
  • meest natuurlijke of ecologische tuin

De jury bezoekt tijdens de zomermaanden (juli en augustus) alle kandidaten en geeft punten op kleur, natuurlijkheid, originaliteit en onderhoud. Na de zomer worden alle deelnemers uitgenodigd op de prijsuitreiking.

Bekijk ook

De foto’s van de voorgevels en voortuinen van de laureaten met de hoogste punten (minstens 8,5 op 12) van de bebloemingswedstrijd 2017.

Het voorbije jaar verschenen er in het magazine van de VVOG 'Groencontact' een aantal artikels over het groen- en omgevingsbeleid van Hamont-Achel, naar aanleiding van onze titel Groen- en Bloemenstad 2017 en Entente Florale Europe. Onder downloads kan je deze consulteren.

Gerelateerde items

Doe zoals je buur, hang bloemen aan je muur!

Meer info

Milieudienst

adres
Stad 403930 Hamont-Achel
Tel. tel.
011 51 05 23
Fax fax
011 44 72 37
e-mail
milieu@hamont-achel.be

Openingsuren

Vandaag: 9 tot 12 uur

De dienst stadsontwikkeling werkt ook op afspraak.